Nedelja 15.01.2017.
00:55
Vestionline

Šokantno otkriće: Mesec je mnogo stariji nego što smo mislili

pixabay.com

Naučnici su analizirali stene i tlo, koje su prikupili astronauti sa Apola 14 koji su hodali po Mesecu 1971. godine i došli do otkrića da je Mesec star neverojatnih 4,51 milijardu godina, što je jako daleko od prethodnih procena.

Godinama se sumnjalo da je Mesec nastao 100-200 miliona godina nakon što je stvoren Sunčev sistem. No, novo istraživanje je pokazalo da se Zemljin najbliži komšija formirao čak 60 miliona godina od svog "rođenja".

- Napokon smo odredili minimalni period formiranja Meseca. Zaista smo sigurni da se radi o tom periodu - objasnila je voditeljka studije Melani Barboni za Space.com.

Barboni i njene kolege objavile su svoje rezultate u časopisu Science Advances nakon što su sproveli uran-olovo metodu na fragmentima cirkona koji su prikupljeni na Mesecu tokom misije Apolo 14. Uzorci su bili veličine zrnaca peska, ali to nije sprečilo naučnike da odrede Mesečevu starost.

- Veličina nije važna, u njima je zabeležena zapanjujuća informacija! - rekla je Barboni za AP, ističući kako Mesec poseduje "puno magije".

- To je ključ za razumevanje kako se stvarala i razvijala naša lepa Zemlja - navela je naučnica.

S obzirom da je većina uzoraka koje su prikupili astronauti s Apola "ispremeštana zbirka stena" nastalih tokom udara meteorita, naučnicima je bilo teško da ustanove kada je tačno formiran Mesec.

- Na Mesecu nemate očuvano prastaro kamenje - kazala je Bartoni i dodala kako je "to jedan od najvećih problema".

Kako bi rešili taj problem, Barboni i njen tim odlučili su da datiraju formiranje Mesečevog omotača i kore, a ne samih stena. Tu su pronašli fragmente cirkona koje su iskoristili za određivanje starosti Zemljinog satelita.

2024 © - Vesti online