Sreda 23.06.2010.
12:46
RTS

Presuda za zločin u Medaku

Milorad Lazić i Nikola Konjević osuđeni su na po tri godine zatvora, dok je Mirko Marunić osuđen na dve godine. Optužbi je oslobođen Perica Đaković.


Predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikičević obrazlažući presudu navela je da su oni osuđeni jer je sud utvrdio da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava milicije od 3. do 8. septembra 1991. u prostorijama stanice milicije u Medaku, zajedno sa više nepoznatih pripadnika TO i rezervne milicije "danonoćno tukli Medunića rukama, nogama, palicama, drvenim kolcem, rezali ga i ubadali nožem, a Medunić je tom prilikom zadobio brojne telesne povrede".


Suđenje za zločin u Medaku počelo je 23. novembra 2009. godine, a 2. juna ove godine Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od gonjenja Nikole Vujnovića pošto je tokom suđenja iz iskaza svedoka utvrđeno da nije tukao Medunića i da je bio kratko prisutan tokom izvršenja krivičnog dela.


Lazić, Đaković i Konjević osuđeni su 1996. godine pred Pred Županijskim sudom u Gospiću na po osam godina zatvora, a Vujnović i Marunić na po šest godina.
Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je dokaze za slučaj "Medak" Tužilaštvu za ratne zločine Srbije na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

2024 © - Vesti online