Četvrtak 12.01.2017.
21:54
Vestionline, Tanjug

"Vlada Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu, mora da sarađuje s Inckom!"

Reuters
Milorad Dodik koči, OHR upozorava

"Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, strane sporazuma su obavezne u potpunosti da sarađuju sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem. To je obaveza koju su strane preuzele i koja mora da se poštuje", saopšteno je iz OHR, prenosi "BHRT".

Vlada Republike Srpske prekida sve komunikacije s visokim predstavnikom Valentinom Inckom dok se on ne izvini srpskom narodu zbog uvreda koje je izneo.

Prethodno su zahtev za prekid komunikacija Vladi RS uputile Boračka organizacija RS, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Savez logoraša RS, Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS, Udruženje amputiraca "UDAS", Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata RS, Udruženje "Jasenovac-Donja Gradina" Banja Luka, Udruženje žena žrtava rata RS i Udruženje građana "Veterani RS".

Inicjativa je usledila nakon niza kritika upućenih iz vlasti i opozicije zbog toga što je Incko uporedio RS sa zločinačkom NDH, mada on, kako prenosi sarajevski Avaz, to negira, objašnjvaajuići da njegova poruka nije dobro shvaćena.

- U mojoj izjavi nije bilo poređenja 9. januara s danom osnivanja NDH, već da se prekine s retorikom okrenutom ka podelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obeležavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva- rekao je Incko za sarajevski "Avaz".

Incko koji je, komentarišući obeležavanje 9. januara u Banjaluci, rekao da bi tako nekom moglo da padne na pamet da obeležava 10. april, dan kada je osnovana NDH, danas objašnjava da su toga dana u Banjaluci bila isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

Podseća da je Ustavni sud osim toga tri puta doneo odluku o tom datumu, a, dodaje, odluke Ustavnog suda konačne su i obavezujuće.

2024 © - Vesti online