Petak 13.01.2017.
06:30
Vestionline

Oživljaju izumrlu vrstu: Evropom će uskoro šetati krave veličine slona?

pixabay.com
Obične krave bi mogle da dobiju društvo u vidu oživljenih predaka

Ipak, priča se tu ne završava. Naučnici sada tvrde da su se prilično približili tački oživljavanja ove “superkrave”, nekada najvećeg kopnenog sisara u Evropi, piše Si-En-En.

Naučnici su počeli da ukrštaju tura sa genetski sličnom vrstom stoke 2008. godine i otkrili da je moguće “stvoriti životinje sličnije turu nego što se to očekivalo”.

U projektu Tauros tako je nastala četvrta generacija ovog govečeta koja je naselila Hrvatsku, Španiju, Portugal, Češku i Rumuniju sa vrlo obećavajućim rezultatima.

- Vidimo napredak ne samo u izgledu i ponašanju, nego i dedomestikaciji ovih životinja. Jedno krdo je čak naučilo da se brani od vukova - kaže Ronald Goderi, jedan od naučnika uključenih u projekat.

Naučnici se nadaju da će ove životinje postati deo ekosistema i na taj način održati ugrožena neplodna područja za druge životinje, piše Njuzer.

Ipak, portparol Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa saopštio je da još nije jasno ima li u Evropi močvarnih šuma koje su naseljavali turi, niti da li bi ponovno uvođenje ove vrste goveda u ekosistem naškodilo domaćim biljkama ili životinjama ili ugrozilo čoveka.

Kao jedan od primera navodi se ubijanje goveda nastalog ukršanjem govečeta i tura 2015. godine, koje je pokušalo da ubije jednog britanskog farmera.

2024 © - Vesti online