Četvrtak 12.01.2017.
12:13
aljazaeera.net, Vestionline

Erdogan trguje svojim izlaskom iz Iraka

Reuters
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turska pokušava da izvrši pritisak na vladu iračkog premijera Hajdera al-Abadija u vezi s ostankom njenih trupa u vojnom logoru Bašika (sever Iraka) i insistira da se elementi Kurdistanske radničke partije (PKK) proteraju sa severa zemlje (oblast Sinjar), koji pripada provinciji Niniva, s obzirom na to da Turska smatra PKK najopasnijom opozicionom terorističkom organizacijom.

Turski premijer već je ranije izjavio kako smatra neprihvatljivim aktivnosti PKK-a na iračkoj teritoriji koje su usmerene protiv njegove države, pozivajući da se okonča raspoređivanje ovih snaga u Sinjaru i okolnim područjima.  

Mutana Amin, član Odbora za spoljne poslove Iračkog parlamenta, ističe da dogovor između Bagdada i Ankare u vezi s povlačenjem turskih snaga sa severa Iraka sadrži neki vid trgovine zahtevima. Objašnjava da je "Turska bila jasna kada je u pitanju njeno insistiranje na tome da se elementi PKK-a izvedu iz Sinjara, dok bi zauzvrat njene snage napustile kamp Bašika".

Amin naglašava da je Ankara u poslednje vreme nastojala da probleme sa Iranom i Rusijom svede na nulu, kao uvod u rešavanje sirijskog problema, što je i iskoristila u svom dogovoru sa Bagdadom. Dogovor sa Rusijom otvara Turskoj prostor na severu Sirije u zamenu za postepeno povlačenje iz Bašike i izgradnju novih odnosa sa Bagdadom.

Treba spomenuti i to da je Jildirimova poseta prva na ovako visokom nivou još od početka krize sa Irakom 2015. godine, nakon što su Turske snage ušle na periferiju Mosula, a kamp Bašika uzele za svoje uporište.

2024 © - Vesti online