Sreda 11.01.2017.
22:45
Vestionline, pravda.rs

Amerikanci upozoreni: Kinezi objavili bezbednosnu doktrinu za 2017!

youtube.com/Beyond Science
Kina će povećati vojnu saradnju sa svojim partnerima u regionu, ali će raditi i na izgradnji svoje vojne sile

Dokument pod naslovom "Kineska politika o azijsko-pacifičkoj bezbednosnoj saradnji" objavila je Kancelarija za informacije Državnog saveta.

Opisujući kineski koncept zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, pomenuti dokument objašnjava kineski pristup u cilju dostizanja mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

Kako se navodi u Belom papiru, Kina će povećati vojnu saradnju sa svojim partnerima u regionu, ali će raditi i na izgradnji svoje vojne sile, kako bi kineska armija dostigla nivo koji je odgovarajući međunarodnom statusu te zemlje. 

Dokument promoviše zajednički razvoj, izgradnju partnerstava, poboljšanje postojećih multilateralnih okvira, vojnu razmenu i pravilan pristup razlikama.

Kina je spremna da preuzme veću odgovornost pri obezbeđivanju sigurnosti u čitavom svetu. 

"Kina je glavna bezbednosna sila u regionu Azijskog pacifika, a njena politika je naročito bitna u trenutku kada je Azijski pacifik jedino mirno mesto na svetu, kada se uzmu u obzir Bregzit, izbeglice, populizam, teroristički napadi, Sirija i neizvesnost u američkoj unutrašnjoj politici", rečeno je na predstavljanju dokumenta. 

U dokumentu se, između ostalog, navodi da male države i one srednje veličine ne bi trebalo da biraju stranu među velikim državama.

Sve zemlje trebalo bi da rade na novom sistemu dijaloga umesto da se sukobljavaju i da streme partnerstvima radije nego savezima.

Kina je ovim dokumentom saopštila da podržava stvaranje međunarodnih i regionalnih pravila zasnovanih na razgovorima sa svim stranama, umesto diktata bilo kojoj zemlji.

Kina je spremna da preuzme veću odgovornost za regionalnu i svetsku bezbednost i obezbedi više javnih bezbednosnih usluga celom Azijsko-pacifičkom regionu i svetu u celini.

Kina je, kako se navodi u Belom papiru, posvećena razrešavanju sukoba kroz pregovore, kao i obezbeđivanju slobode plovidbe kroz Južno kinesko more, a kao osnovnu polugu za ostvarivanje stabilnosti Peking prepoznaje organizaciju ASEAN.

Ipak, Kina može preduzeti i neophodne mere u idgovor na provokativne akcije usmerene prema kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, pomorskih prava i interesa ili ponašanja koje može da ugrozi stabilnost u Južnom kineskom moru.

Novom doktrinom, Peking deklariše i načelnu volju za međunarodnu denuklearizaciju. 

Kina u Belom papiru poziva SAD da se uzdrže od postavljanja THAAD anti-raketnog sistema u Južnoj Koreji.

"Kina izražava snažan zahtev SAD-u i Južnoj Koreji da obustave ovaj proces", poručuje se u Belom papiru.

2024 © - Vesti online