Sreda 11.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti

Neću se kandidovati za predsednika

N. Đurović
Izoštren politički sluh. Emir Kusturica

Na jubilarnom, desetom Kustendorfu, između ostalih biće prikazan i najnoviji film reditelja i osnivača Emira Kusturice "Na Mliječnom putu".

- Kustendorf je uvek težio da nadraste društvo spektakla i zabave, da nadjača snagom individualnog kvaliteta. Na ovom festivalu se potencira ono što je izgubljeno u svetu svetskog filma, a to je individualna hrabrost. Na Mokru Goru dovodimo studente iz celog sveta koji imaju priliku da razgovaraju sa onima koji ih inspirišu. Ove godine se prijavilo 500 filmova, a u trci za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, naći će se 22 ostvarenja - rekao je Emir Kusturica.

Proslavljeni reditelj istakao je da je na Mećavniku uvek lepo, bez obzira na to kakvo je vreme.

- Mećavnik je brdo na 700 metara nadmorske visine i tamo je sve od drveta, miriše eterična smola. To je utopija pretvorena u realnost. Kad bi svet bio organizovan kao Mećavnik, bio upućen na zdravu hranu, organske filmove, bio bi mnogo bolji - dodao je čuveni reditelj. Na pitanje novinara za čim žali u prethodnih devet godina kada je festival u pitanju, Kusta je spremno odgovorio.

- Bilo mi je žao što nismo doveli Roberta de Nira. Ali, moram da priznam, pošto sam ja čovek vrlo izoštrenog političkog sluha, posle njegovog nastupa u kojem je novog američkog predsednika nazvao svinjom, tikvanom i tupanom, a potom rekao da mu treba dati šansu, i nije mi bilo toliko žao.

Iako se često bavi političkim pitanjima, Kusturica ističe da sebe nikako ne vidi u politici.

- Mislim da je bavljenje politikom na Balkanu kao kada biste stali na odron i znali sigurno da će da vas odnese. Oni koji pomisle da bih ja to mogao ne shvataju do koje je mere to komplikovano, do koje mere ne podrazumeva znanje, temperament i do koje mere je to u savremenim uslovima uglavljeno u kapital - rekao je Kusturica odgovarajući na pitanja novinara povodom spekulacija da bi mogao da se kandiduje za predsednika Srbije.

Retrospektiva u čast Mihića

Kustendorf organizuje produkcijska kuća Rasta internešenel i pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva kulture i Mećavnik grada. Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

U okviru takmičarskog dela programa biće prikazani filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura... Predsednica žirija je Glin Jan, književnica i scenaristkinja.

Na programu su savremene tendencije, novi autori, kao i retrospektiva velikana, koja će ove godine biti posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" i "Buđenje pacova", "Vrane", koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, "Mehanizam" Đorđa Milosavljevića i "Crna mačka, beli mačor". U muzičkom delu programa koncerte će imati Emir Kusturica i No smoking orkestra uz Adama Stinga, Big Bend orkestar, Anu Popović, Van Gog i argentinsko-kolumbijski pank sastav Če Sudaka.

Sve najgore o meni

Kusturica je juče govorio na svečanosti povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci i kako je rekao očekuje negativne reakcije zbog toga.
- Biće sto posto sve najgore o meni. Ja sam toliko navikao na to, da kada ne bi izgovorili taj jedan paket besmislica i gluposti, bio bih vrlo zbunjen. Tako da očekujem sve najgore. Ali kad čuju govor, biće oduševljeni - rekao je Kusturica pred odlazak u Banjaluku.

2024 © - Vesti online