Sreda 11.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti

Prvo Kosovo, a onda demokratija



O ovome najbolje govori činjenica da se aferi "Savamala" posvećuje samo jedna jedina rečenica u kojoj se "događaji oko Savamale" nazivaju "kontroverznim" i traži se da država što pre reaguje.

U mlakoj raspravi u spoljno-političkom odboru Evropskog parlamenta, što govori o tome do koje mere Balkan inetresuje EU, hrvatski poslanici ipak su pomenuli položaj hrvatske manjine u Srbiji, ali u mirnom tonu ozbirom da nisu hteli da protivreče izvestiocu Mekalisteru koji je pozvao da se "bilateralni sporovi rešavaju tako da to ne blokira evropsku integraciju".

Srbija je naročito pohvaljena na planu ekonomije zbog smanjenja budžetskog deficita i primene načela slobodnog tržišta.

Konstatuje se da je napravljen napredak na tom planu ali da "nezavisno sudstvo još nije osigurano u praksi" i skreće se pažnja na nepostojanje besplatne pravne pomoći. Naglašava zabrinutost zbog nedostatka napretka Srbije u borbi protiv korupcije.

Lunaček: Povucite poternicu za Haradinajem

Ulrike Lunaček, austrijska poslanica, pozvala je Srbiju da napusti načelo takozvane "univerzalne juriskdikcije" i povuče svoju poternicu i zahetv za izručenje Haradinaja ocenjujući da takva politika Beograda "nije dobra".

Od srpskih vlasti traži se i da obezbede punu pomoć u radu zaštitnika građana. Ocenjuje se da nikakav napredak nije ostvaren u oblasti medijskih sloboda i slobode izražavanja.

2024 © - Vesti online