Sreda 11.01.2017.
14:39
Vestionline

Amerikanci: Ruski avioni u Siriji idu pravo na nas, mi se sklanjamo

Reuters
Kad leti ruska avijacija, svi se sklanjaju...

"Vol strit džurnal" tvrdi da se "opasni incidenti" nad Sirijom nastavljaju, uprkos Memorandumu o bezbednosti letova, potpisanom prošle godine, zbog čega američki piloti optužuju ruske kolege da "ne poznaju pravila bezbednog manevrisanja ili su nesposobni, a možda jednostavno ne žele da ih poštuju".

- Oni se vrlo retko povlače u stranu. Zato ih propuštamo. Ne znamo vide li nas ili ne, ali mi ne želimo da udare u nekoga od nas - tvrdi general američke ratne avijacije Čarls Korkoran.

Zbog ruskog "narušavanja bezbednosti, kako se navodi, strahuje i komanda američke ratne avijacije, smatrajući da bi incidenti mogli izazvati novi talas napetosti između Moskve i Vašingtona.

Prošlog oktobra, Pentagon je saopštio da je došlo do opasnog približavanja ruskog i američkog aviona na nebu iznad Sirije, dodajući da ipak nije reč o zlonamernom incidentu.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je tada da je pravila bezbednog letenja narušio američki leteći radar "E-3 avaks", koji se našao na odstojanju manjem od 500 metara od ruskog lovca "Su-35". 

Zbog toga se Pentagon izvinio komandi ruske ratne avijacije.

2024 © - Vesti online