Sreda 11.01.2017.
14:26
www.dw.com, Vestionline

Srpske vozačke uskoro priznate u Nemačkoj

commons.wikimedia.org/M. Minderhoud
Auto-put u Nemačkoj

Šarena je lista zemalja sa kojima Nemačka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola. Države EU se podrazumevaju, tu su skoro sve federalne jedinice Australije, SAD, Kanade, pa Andora, Francuska Polinezija, Nova Kaledonija, Singapur, Namibija… Tu je i Bosna i Hercegovina, čijim se građanima od pre dve godine priznaju dozvole za motocikle i automobile.

Ali tu nije Srbija. Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali to se još nije desilo. Kako kažu zvaničnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja. To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da se odrede o rokovima.

Kako su ranije rekli u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, biće priznate dozvole svih kategorija, osim za traktore i poljoprivredne mašine. Neophodno je da srpski državljanin u Nemačkoj i, obratno, nemački u Srbiji, živi ili će živeti najmanje šest meseci. U tom slučaju on će uz plaćanje administrativne takse moći da zameni vozačku dozvolu - da deponuje staru i preuzme novu.

Sticanje nemačke vozačke dozvole je za građane Srbije do sada bilo značajan trošak i gubitak vremena. Obavezna teorijska obuka, kurs prve pomoći, očni pregled, nekoliko časova vožnje i testovi stajali su najmanje oko 500 evra. Ta nepotrebna peripetija će uskoro biti stvar prošlosti.

2024 © - Vesti online