Sreda 11.01.2017.
12:37
Vestionline

Špigl: Vučić - autoritarni populista koji voli Merkelovu

Tanjug
Dani ljubavi, dani sloge (Foto: Arhiva)

"Zapadnim Balkanom vladaju korumpirane klike"

Kako prenosi Dojče vele, nemački list konstatuje da u svim zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike, koje sve više okreću leđa demokratiji i vladavini prava.

Dopisnik Špigla iz Budimpešte Keno Ferzek navodi da se "šef srpske vlade Aleksandar Vučić rado izdaje za vatrenog obožavaoca EU i njenih vrednosti". Prema Ferzekovoj oceni, Vučić "periodično obasipa nemačku kancelarku pravim pravcatim izjavama ljubavi u kojima hvali njeno humanističko i demokratsko držanje".

"Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi Ferzek.

Ali Vučić zna i drukčije, napominje Špigl i ukazuje na tesne odnose i vojne vežbe sa Rusijom, kao i na "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih pretnji".

"Vučić, koji postjugoslovenskom Srbijom vlada sa toliko moći kao samo Milošević pre njega, tek je paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava", ocenjuje "Špigl".

"Đukanović vodi Crnu Goru kao privatnu firmu"

Ferzek dalje konstatuje da se, "u klimi umora EU od proširenja", u međuvrmenu etablirao prećutni moto: "Realpolitika, umesto vladavine prava".

Kada je u pitanju Srbija, podseća Špigl, očekuje se normalizacija odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hašim Tači. Ta normalizacija se odvija uz mahom odsustvo jasnosti, "a pri tome i dalje nije ispitano učešće jednog od aktera - Tačija - u ratnim zločinima", navodi "Špigl".

Nemački list dodaje i da je dugogodišnji makedonski premijer Nikola Gruevski potreban u "menadžmentu izbegličke krize", jer je Makedoniji namenjena uloga "bedema" ka Grčkoj. Crnogorski vladar Milo Đukanović vodi zemlju u NATO i smatra se garantom stabilnosti, iako vodi zemlju "kao privatnu firmu, zajedno sa porodičnom i ortačkom klikom", piše Špigl.

2024 © - Vesti online