Utorak 10.11.2009.
06:53
Tanjug

Nemačka: Lagani oporavak ekonomije

Sezonski prilagođeni izvoz povećan je u septembru 3,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, na 68,3 milijarde evra, dok je uvoz istovremeno porastao 5,8 odsto, na 59,4 milijarde evra, najviše od jula prošle godine.

Time je trgovinski suficit Nemačke smanjen na 9,9 milijardi evra, sa 10,6 milijardi evra u avgustu i znatno ispod 11,5 milijardi evra, koliko su projektovali analitičari Rojtersa, što govori da trgovina možda nije pružila značajniju podršku rastu nemačke ekonomije u trećem kvartalu.

Uprkos ovom porastu, nemački izvoz je u septembru bio 18,8 odsto ispod nivoa iz istog meseca lane, dok je uvoz na godišnjem nivou bio 16,3 odsto u padu.

Nemačka ekonomija se vratila umerenom rastu u drugom kvartalu. Očekuje se da podaci za treći kvartal, koji će biti objavljeni u petak, pokažu rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,8 odsto u odnosu na drugo tromesečje, kada je zabeležen rast od 0,3 odsto i kada je Nemačka izašla iz recesije.

Novi podaci o nemačkoj trgovini ukazali su na postepeni oporavak globalne trgovine koja je smanjena nakon što je kolaps američke investicione banke "Liman braders" u septembru 2008. doveo do duboke svetske finansijske i ekonomske krize, prenosi Rojters.

2024 © - Vesti online