Sreda 11.01.2017.
00:30
b92.net, Vestionline

Let avionom vas može pretvoriti u "zombija"

pixabay.com
Avioni kriju potencijalne zombije u osoblju

Sedam stjuardesa Amerikan erlajnsa prošle nedelje je hitno prebačeno u bolnicu u Orlandu.

One su pokazivale znake konfuzije, nekontrolisano su govorile, nisu znale gde se nalaze i pretrpavale su se hranom.

Sve to dogodilo se nakon udisanja štetnih isparenja iz motora, koja su nekako procurela u kabinu. 

Iz Udruženja “Aerotoksini”, grupe koja je uglavnom sačinjena od bivših pilota i stjuardesa, kažu da čak 96 odsto ovakvih događaja prođe nezapaženo.

Procenjuje se da se svakog dana dogodi 360 slučajnih curenja toksičnih isparenja u putničku kabinu i to samo u SAD, dok taj broj iznosi oko 1.300 u svetu. 

Međutim, mišljenja o učestalosti takvih događaja, koja prema priručniku sindikata stjuardesa obično izazivaju curenja hidraulične tečnosti na kompresore motora, su podeljena. 

Tako Federalna administracija za avijaciju navodi da su takvi događaji “retki” i da ima samo 900 registrovanih slučajeva u poslednjih 10 godina. 

Međutim, pilot Džon Hojt, koji je osnovao udruženje “Aerotoksini” 2007. smatra da je to samo pokazatelj toga da se slučajevi trovanja toksičnim isparenjima u avionu skrivaju. 

On kaže da je morao da napusti posao jer se “osećao kao zombi”. 

- Imao sam stalne probleme s pamćenjem, teško sam kanalisao misli i stalno patio od iscrpljenosti - kaže on. 

Džudit Anderson, specijalista za zdravlje i bezbednost Udruženja stjuardesa smatra da se mnogi slučajevi curenja i ne prijavljuju. 

- Niko ne vodi tačnu evidenciju. Znamo da se to događa i stalno primećujemo simptome, ali ljudi ne shvataju da se osećaju loše zbog otrovnih gasova - kaže ona. 

Iako toksična isparenja mogu uticati i na putnike, osoblje je u većoj opasnosti, jer se neprekidno izlažu otrovu. 

Inače, ulje za aviomotore sadrži tricresil fosfat, jedinjenje koje je korišteno i u ratovima, ali koje se i dalje dodaje uljima kao zaštitno sredstvo, zbog visokih temperatura koje motor postiže.

Kada se direktno udahne, ova hemikalija napada i ubija moždane ćelije. 

S druge strane, iz Federalne administracije za avijaciju kažu da je više studija potvrdilo da je “vazduh u kabini dobar koliko i vazduh u kućama ili kancelarijama, ako ne i bolji” i da je okruženje u kabinama “većine komercijalnih aviona bezbedno”.

2024 © - Vesti online