Ponedeljak 09.01.2017.
12:17
sputniknews.com, Vestionline

"Novi Alepo": Ovde će sudbina Islamske države biti zapečaćena (VIDEO)

Reuters
Irački borci u borbi protiv džihadista u istočnom Mosulu

Šakdam je ubeđena da će Mosul uskoro biti oslobođen, mada ne može da kaže kada će se to tačno desiti, da li za dva, tri ili više meseci.

- Islamskoj državi očito ističe vreme. Sve svoje karte sada su bacili na Irak, jer kada Irak bude definitivno oslobođen, oni stvarno nemaju gde da odu - tvrdi Šakdam.

Ona podseća da Iračani većinom ne podržavaju surove džihadiste koji su u junu 2014. godine "blic ofanzivom" pod svoju kontrolu stavili delove severnog Iraka, ali i dodaje da će oslobađanje Mosula iz kandži Islamske države biti veoma teško zbog "sila koje nastavljaju da finansiraju teroriste u pokušajima da stvore "enklave" na Bliskom istoku, bez preciziranja na koje države tačno misli.

Bagdad je 17. oktobra započeo vojnu operaciju pod nazivom "Niniva, mi dolazimo" u kojoj je za samo dve nedelje oslobođeno više od 120 gradova i naselja, kao i deo Mosula.

Druga faza ove operacije započela je 29. decembra i u njoj su Iračke bezbednosne snage, potpomognute kurdskim borcima i lokalnim milicijama napredovale ka reci Tigar koja deli Mosul na istočni i zapadni deo. Međutim, zapadni deo je još uvek pod punom kontrolom džihadista.

Na sledećem video snimku vide se ulične borbe između iračkih snaga i džihadista:

2024 © - Vesti online