Nedelja 08.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Ustašluk na Badnji dan

Tanjug

On je u kraćem obraćanju šačici, uglavnom starijih građana, od države zatražio da registruje tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu (HPC) i obezbedi joj prostor za liturgijske obrede ili će se, kako je rekao, u protivnom oni tu okupljati sve dok taj njihov zahtev ne bude ispunjen.

Ovaj performans predsednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac je ocenio kao provokaciju i zastrašivanje, ističući da se nada da će nadležni učiniti sve da pravoslavni vernici bez provokacija i pokušaja širenja straha proslave rođenje Hristovo. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije oglasio se izjavom da za pravoslavlje HPC ne postoji i da je postojala samo u NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu.

Zabuna

Zabunu zbog medijskih napisa u regionu da je Plenković rekao "velikosrpska agresija", prema navodima srpske novinske agencije Tanjug je "možda" stvorilo saopštenje hrvatskog šefa diplomatije u kojem se on pozvao na obraćanje hrvatskog premijera, navodeći da je Plenković spomenuo "odbranu od velikosrpske agresije".

- Činjenica je da je sintagmu 'velikosrpska agresija' koristila većina hrvatskih zvaničnika, pa i sam premijer - pravda se Tanjug.

- Zato je njihovo delovanje isključivo problem države, njenog identiteta i načina kako država želi da je dožive njeni građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svet - kazao je mitropolit.
Tamošnjim Srbima, dan uoči velikog praznika zasolio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, na Božićnom prijemu u Srpskom narodnom vijeću, podsećanjem na "Miloševićevu agresiju" na Hrvatsku. Nove varnice su iz Zagreba sevnule ka Beogradu zbog poruke srpskog zvaničnika Vladimira Božovića koji na istom prijemu Srbima u Hrvatskoj, između ostalog, poručio da će ih matična zemlja braniti.

Plenković je, vraćajući se u devedesete rekao da se "branila i odbranila u pravednom Domovinskom ratu", a tek potom se okrenuo budućnosti, dodajući da će "uložiti napore da se život manjina odvija na najbolji mogući način".

2024 © - Vesti online