Ponedeljak 09.01.2017.
00:35
Vestionline

OK, F-35 je preskup, ali šta kažu piloti (VIDEO)

printscreen/MinistryofDefence
Avion F-35 Vojske SAD

Nedavno je i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp upozorio da su troškovi programa proizvodnje F-35 potpuno van kontrole.

To je najskuplji program za naoružanje Pentagona koji predviđa zamenu postojećih aviona borbenim avionima F-35 lajtnig II, kada zvanično uđe u Belu kuću. 

Troškovi proizvodnje najmodernijeg borbenog aviona F-35 prekoračili su budžet predviđen za te svrhe još u trenutku kada je program započet. Avion F-35, lovac-bombarder nevidljiv za radare, spada u borbene avione pete generacije i prema ocenama stručnjaka, trebalo je da zameni F-16 i znatno pojača američku mornaricu i vazduhoplovne snage. 

Međutim, već u ranim fazama projektovanja javili su se brojni tehnički problemi, a program se našao na meti kritika i zbog čestih odlaganja i kašnjenja realizacije projekta. 

Program F-35 započet je tokom devedesetih godina, najskuplji je vojni program u istoriji SAD, a njegovi troškovi prema procenjenama Pentagona iznose više od 400 milijardi dolara za oko 2.500 letelica, za čije je razvijanje zadužena kompanija Lokid Martin . 

Evo kako ga piloti testiraju:

2024 © - Vesti online