Nedelja 08.01.2017.
12:56
Vestionline

Crveni alarm za celu Srbiju: Ledeni dani do srede, i -25°C

RHMZ

Najviša dnevna od -12 do -5 stepeni. Crveni meteoalarm zbog niskih temperatura na snazi je za teritoriju cele Srbije.

Najhladnije je jutros, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici, gde je u 8h izmereno čak minus 27 stepeni. Zatim sledi Leskovac sa minus 25, a ne zaostaje mnogo ni Kopaonik sa minus 24, te ni Kuršumlija sa minus 23. 

U Somboru, Požegi je minus 22, a u Ćupriji minus 21, dok se Beograd jutros "probudio" sa temperaturom od minus 14 stepeni.

Crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Prema prognozi za narednih nedelju dana, u ponedeljak će biti oblačno, mestimično sa slabim snegom. Do četvrtka u većini krajeva suvo, samo se u utorak i sredu na jugoistoku i istoku ocekuje provejavanje slabog snega. Od petka oblačno, mestimicno sa snegom. 

Do srede veoma hladno - ledeni dani - u jutarnjim satima sa umerenim i jakim mrazem, zatim postepeni porast temperature. 

Vanredna situacija proglašena je u opštinama Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su više od 113 ljudi. 

2024 © - Vesti online