Petak 06.01.2017.
17:52
Vestionline

Zakukao odlazeći direktor Pentagona: Da nije Putina...

Reuters
Gde bi bio kraj "dobrim" Amerikancima da nema tih "zlih" Rusa: Ešton Karter

Karter smatra da Putin određuje uspeh svoje politike po "stepenu uznemirenosti“ koju on navodno stvara "u ostatku sveta“.

- Zbog toga nam je tako teško da uspostavimo mostove sa ruskim liderima - požalio se šef Pentagona, čija će ovlašćenja prestati posle inauguracije Donalda Trampa.

On je posebno kritikovao Moskvu zbog njenih operacija u Siriji. Karter kaže da Rusija u Siriji nije uradila ništa za borbu protiv ID-a.

- Oni se bore protiv umerene opozicije zajedno sa sirijskom vladom - rekao je Karter.

Karter je takođe istakao da je pozvao novi kongres i novu predsedničku administraciju da nastave da finansiraju programe usmerene na pomoć evropskim saveznicima SAD za zaštitu od "ruske intervencije“.

- Moraćemo da pokažemo u Evropi liderske kvalitete koji održavaju NATO zajedno, jer je podela saveza i odvajanje pojedinih članova od njega jedan od ciljeva Rusije - smatra on.

"Volstrit džurnal“ ističe da je procena ponašanja Rusije u Siriji i inostranstvu koju daje Karter u oštroj suprotnosti sa stavom novoizabranog predsednika. Direktor Pentagona jedan je od mnogih američkih političara koji optužuju Rusiju za "zveckanje oružjem“ i koji tvrde da ona navodno predstavlja pretnju za svoje susede iz vojne alijanse.

2024 © - Vesti online