Subota 07.01.2017.
01:08
Vestionline

Vikiliks se ne šali: 30.000 dolara onome ko raskrinka Obaminu administraciju

Reuters
Hilari Klinton je afera oko mejlova koštala predsedničke funkcije

"Vikiliks" je prethodno nudio 20.000 dolara za informaciju o tome ko je uništio podatke o elektronskoj prepisci bivšeg kandidata za američkog predsjednika iz redova Demokratske stranke Hilari Klinton.

- Zahvaljujući donatoru koji se javio, povećali smo nagradu za otkrivanje predstavnika Obamine administracije koji je uništavao informacije - navodi se u saopštenju te međunarodne neprofitne organizacije, objavljenom na njenom "Tviteru".

Nekadašnji državni sekretar SAD Hilari Klinton imala je privatni imejl server u podrumu svoje kuće koji nije koristila samo za ličnu korespondenciju, nego i za službene potrebe kao šef američke diplomatije.

Takva praksa nije strogo zabranjena i omogućavala je brzu reakciju u slučaju diplomatske krize.

Međutim, problem je u tome što je Klintonova isključivo koristila privatni imejl server, a ne onaj Stejt departmenta, koji je bezbedniji i manje ranjiv za napade hakera.

FBI je posle istrage saopštio da je Klintonova bila "krajnje nemarna u baratanju državnim tajnama", ali nije podigao optužnicu.

Obamina administracija i američke obaveštajne službe optužuju Rusiju i ruske hakere da su se mešali u izbore u SAD, što Moskva demantuje.

2024 © - Vesti online