Subota 07.01.2017.
01:30
Vestionline

"Naša civilizacija će u sledećoj deceniji doživeti kolaps"

1920x1080hdwallpapers.com
Još jedna pesimistička prognoza...

Piter Turčin, matematičar Univerziteta u Konektikatu, kaže da matematika može objasniti ljudsko ponašanje mnogo preciznije nego što se misli. 

Ako je makar polovina njegovih proračuna tačna, svet bi trebalo da se pripremi za nekoliko godina političkog haosa koji će vrhunac imati u sledećoj deceniji. 

Profesor ekologije i matematike radio je na razvoju interdisciplinarnog predmeta pod nazivom "kliodinamika". U okviru ove discipline koristio je matematiku za predviđanje ljudskog ponašanja od 1500. pre nove ere do 1500. nove ere, a onda na osnovu sličnog modela počeo da predviđa budućnost. 

- Moj model pokazuje da će društvena nestabilnost i političko nasilje doživeti vrhunac od 2020. godine - kaže on. 

Šta će se desiti na tom "vrhuncu", Turčin ne zna, jer njegov model ne predviđa konkretne događaje, nego trendove. Međutim, smatra da do haosa dovodi proces "hiperprodukcije elite" zbog koje jaz među siromašnima i bogatima sve više raste. 

Turčin takođe smatra da će doći do "stagnacije i pada standarda života i fiskalnog zdravlja u SAD, zbog sve većih troškova". 

Međutim, to nije neizbežan proces.

- Mi smo prvo društvo koje uviđa kako te sile funkcionišu. To znači da možemo izbeći najgore i možda promeniti kurs - kaže ovaj matematičar.

2024 © - Vesti online