Petak 06.01.2017.
11:37
Vestionline

Putin naredio: Rusija povlači "Admirala Kuznjecova", smanjuje vojno prisustvo u Siriji!

Russian Defense Ministry press service
Ruski lovci Su-33 stoje na palubi nosača aviona "Admiral Kuznjecov" (Foto: Arhiva)

- U skladu sa odlukom vrhovnog komandanta oružanih snaga Ruske Federacije predsednika Vladimira Putina, rusko Ministarstvo odbrane počelo je da smanjuje obim snaga u Siriji - rekao je Gerasimov, a prenosi TASS.

On je rekao da će se iz Sirije prva vratiti mornarička flota koju predvodi nosač aviona "Admiral Kuznjecov". Ova grupa ratnih brodova trenutno je raspoređena u Sredozemnom moru, nedaleko od obale Sirije.

Putin je izjavio u decembru da je Rusija pristala da umanji svoj vojni kontingent u Siriji u skladu sa odredbama sporazuma o prekidu vatre koji je sklopljen između sirijskih vlasti i opozicionih snaga.

- Zadaci pomorske grupe nosača aviona Severne flote u Siriji su ispunjeni. Ova grupa spremna je za dalje akcije - rekao je komandant ruskih trupa u Siriji general-pukovnik Andrej Kartapolov.

Reuters

On je dodao da je tokom prebivanja na obali Sirije uspostavljena bliska saradnja sa vazduhoplovnom grupom vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i primorskim raketnim sistemima "Bastion".

- Zajedno sa snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane ruskih trupa u Siriji na osnovu savremenih sistema S-300 i S-400 stvoren je jedinstveni sistem protivvazdušne odbrane koji obezbeđuje pouzdanu zaštitu objekata i na kopnu i na moru - istakao je komandant.

- Piloti ruske pomorske avijacije su za dva meseca učešća ruske pomorske grupe nosača aviona u Siriji izvršili 420 letova i pogodili 1.252 teroristička objekta - izjavio je Kartapolov.

On je podsetio da je od 8. novembra 2016. pomorska grupa nosača aviona Severne flote u sastavu teške krstarice nosača aviona "Admiral Kuznjecov", teške nuklearne raketne krstarice "Petar Veliki", velikog protivpodmorničkog broda "Severomorsk", kao i brodova Crnomorske flote izvršavala zadatak borbe protiv terorizma u Siriji. 

2024 © - Vesti online