Petak 06.01.2017.
09:44
Vestionline

VIDEO: Deo havajskog ostrva srušio se u okean, turisti izbegli smrt

Youtube/Big Island Video News
Lava na ostrvu Havaji

Delta lave koja se nalazi u Nacionalnom parku havajskih vulkana, počela je da se urušava oko 2 časa posle podne po lokalnom vremenu uoči novogodišnje noći i izazvala eksploziju pare i izbacivanje kiše vulkanskog kamenja.

Susret usijane lave i hladne vode izazvao je visoko korozivni stub hlorovodonične kiseline, što je dovelo do privremenog zatvaranja vazdušnog prostora na 300 metara iznad ostrva, dok je služba Nacionalnog parka obezbeđivala ovu oblast.

- Srećom, u vreme urušavanja u blizini se nije nalazio nikakav avion niti brod, niti je bilo posetilaca na samoj delti, koja je zatvorena zbog javne bezbednosti. Da je neko bio u blizini na kopnu, u vodi ili vazduhu, sigurno bi bilo izgubljenih života - izjavila je upravnica parka Sindi Orlando.

Rendžeri su zatvorili prilaze delti ubrzo nakon što je počela da se obrušava. Međutim, u 7 časova uveče, neki radoznali turisti prošli su ispod trake za označavanje opreza i ignorisali znakove upozorenja da bi izbliza videli liticu. Rendžeri su brzo primetili grupu i oterali ih sa ivice, koja se srušila u okean petnaestak minuta kasnije:

- To je za njih bio veoma blizak susret sa smrću. Na sreću, na kraju su nas poslušali i vratili se na vreme - rekao je rendžer Trevis Delimont.

Delte lave se formiraju kada lava dodirne okean i ohladi se stvarajući fragmente od kojih kasnije nastaju nestabilne i opasne površine.

2024 © - Vesti online