Petak 06.01.2017.
00:13
Vestionline

VIDEO: Moćni robotski sistem brani Rusiju od hemijskog napada

Reuters
Napredni sistemi će biti instalirani na bespilotne letelice

Pres-služba ruskog Ministarstva odbrane objavila je da će do kraja 2017. godine napredni robotski sistemi biti instalirani na bespilotne letelice koje će koristiti ruske trupe za radiološku, hemijsku i biološku odbranu.

Ove trupe su prve u oružanim snagama Rusije koje će koristiti robote za obavljanje specijalnih zadataka, navela je pres-služba. Među njima su mobilni robotski sistemi KPR i sistem za radijacijsko i hemijsko izviđanje na daljinsko upravljanje RD-RKhR, piše u saopštenju.

- Ovi robotski sistemi pomažu u rešavanju zadataka vezanih za radijacijsko i hemijsko izviđanje, među kojima je povećana koncentracija opasnih hemikalija, kao i visok nivo radijacije koji isključuje ljudsko prisustvo - dodali su u Ministarstvu odbrane.

U Rusiji su tokom 2015. i 2016. razvijena ukupno 22 robotska sistema, uključujući i novi robot koji je nedavno predstavio Centralni istraživački institut za robotiku i tehničku kibernetiku, piše list "Rosijska gazeta“.

Robot može da radi u radioaktivnim zonama kontaminacije, u samostalnom režimu i pomoću daljinskog upravljača operatora.

On predstavlja terensko vozilo sa šest točkova, dužine 1,4 metra i oko jednog metra širine, a težak je više od 270 kilograma. Jedinstvenost robota je da su njegovi senzori sposobni da detektuju izvore zračenja, registruju njihovu lokaciju i utvrđuju njihovu snagu.

Osim toga, kružni vidokrug monitora robota pomaže u otkrivanju izvora gama zračenja, piše "Rosijska gazeta“. Robot može da se pokrene preko radio-kanala za komunikaciju na udaljenosti od 500 metara, kao i povezivanjem pomoću kabla na udaljenosti od sto metara.

2024 © - Vesti online