Četvrtak 05.01.2017.
17:49
Sputniknews, Vestionline

Kakve su šanse da nam izruče Haradinaja?

facebook.com/Ramush1Haradinaj
Da li će ga isporučiti Kosovu ili Srbiji: Ramuš Haradinaj

Srbija je na osnovu novih dokaza o zločinima Ramuša Haradinaja zatražila njegovo izručenje od Francuske, međutim, pravnici koji su upoznati sa dosadašnjim procesima za ratne zločine sumnjaju da će se bivši lider OVK naći u srpskim zatvorima.

Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za Sputnjik da je skeptičan kada je u pitanju izručenje Haradinaja Srbiji, bez obzira na snagu novih dokaza.

- Oni će pre da ga izruče Kosovu, odnosno njihovom sudu za ratne zločine, nego nama. To je moja procena, polazeći od iskustva koje smo imali. Imali smo slučaj Divjak, kad je sve bilo gotovo, bio sam ubeđen da će da nam ga isporuče, i desilo se šta se desilo - kaže Vukčević.

Kad je reč o slučaju Haradinaj, Vukčević je rekao da je imao veliki problem jer je desetak svedoka stradalo i da su Tužilaštvu za ratne zločine "na svakom koraku podmetali nogu".

Advokat Toma Fila kaže da će Francuska, ako proceni da je osnov za traženje izručenja dobar i da u Srbiji može da se očekuje fer suđenje, kao i da politika nije osnov za izručenje, izručiti Ramuša Haradinaja. 

- Ali to je naučna fantastika zato što svetom ne upravlja pravda nego sila. Da je pravda, ne bi se dešavalo to oko Haga, ne bi bila bombardovana Srbija i ne bismo dobili sankcije. Francuska je uhapsila Haradinaja zato što on nije sleteo na aerodrom "Šarl de Gol" na kome ga ne bi uhapsili. Ja sam veliki pesimista što se toga tiče - rekao je Fila za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ocena Azema Vlasija da se Haradinaju ne može dva puta suditi za isto delo ne stoji, jer se poternica ne odnosi na ista krivična dela za koja mu je suđeno u Hagu.

- Osnova će biti da Zapad priznaje Kosovo kao državu, a nas pritiska da ga priznamo. Nijedna naša poternica do sada nije ispoštovana počevši od Ejupa Ganića koji je kriv za ubijanje dece, vojnika bez ikakvog razloga, do bilo koga sa Kosova - Hašima Tačija i ostalih. Nikad nije ispoštovana naša poternica, pa neće biti ni sada - smatra Fila.

On dodaje da postoji mogućnost da se Haradinaju sudi pred sudom za zločine OVK, ali da će "taj sud suditi prema nalazima izveštaja Dika Martija, a tamo se ne pominje ime Ramuša Haradinaja".

2024 © - Vesti online