Četvrtak 05.01.2017.
17:34
Tanjug

I na božićnom prijemu Plenković o "velikosrpskoj agresiji"

Reuters
Nekako uvek zaboravi na velikohrvatsku agresiju: Andrej Plenković

- Da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo u senci. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i verom u bolje sutra, ali i senkom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz tog gesta, toga čina na tom mestu ne može da ne bude proizvedena - kazao je Pupovac Plenkoviću, koji je bio počasni gost na tom prijemu.

Pupovac je rekao da mu je jedna saradnica rekla da bude ličan i da govori u svoje ime na božićenjem prijemu, ali on to ne može, kaže, jer mu uloga to ne dopušta.

- Sigurno je da svi međusobno delimo ovo: Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog - kazao je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Dodao je da stradanje, kako je rekao, jednog od nas ne može biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, "pogotovo ne na mestu na kojem je u 20 veku stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate".

- Gotovo 8.000 ih je stradalo. Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016, program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove poverenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti - poručio je.

Pozvao je na toleranciju, prihvatanje i stvaranje oslonca zajedničkim rešenjima.

Skupu su se obratili i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kao i Vladimir Božović, izaslanik srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je poručio Srbima u Hrvatskoj da će ih matična zemlja uvek braniti. Takođe je kazao da tragičnu prošlost nije oguće izbrisati.

Na prijemu je govorio i Andrej Plenković.

- Božićno vreme i praznici za sve vernike izazivaju najviše emocija, ljubavi, introspekcije, solidarnosti - kazao je Andrej Plenković.

- Videli ste da smo ove godine poslali poruku suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti - kazao je Plenković, navodeći i da Hrvatska "posle pravednog, odbrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve politike", te ulaska u NATO i EU, želi da tretira manjine i poštuje ih uz maksimum napora da se njihov život odvija na najkvalitetniji način.

- Činjenica da je 20 vek obeležen velikim tragedijama i sukobima nameću nam zadatak da se 2017. suočavamo s prošlošću... Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo, nadam se, do kraja rada ove vlade - kazao je Plenković, ponavljajući da je ambicija njegove vlade postizanje konsenzusa oko tog pitanja.

2024 © - Vesti online