Četvrtak 05.01.2017.
14:39
Tanjug

Upozorenje Nikoliću: Ako 9. januara budete u Srpskoj, ne dolazite u Sarajevo!

Tanjug
Na udaru zbog najave da će ići u Banjaluku: Tomislav Nikolić

- U slučaju da zaista 9. januara budete prisustvovali negiranju konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH, da li zaista mislite da ima ikakvog smisla i logike da posetite glavni grad države Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačke državne organe i institucije - pita Bećirović u otvorenom pismu predsedniku Srbije.

Bećirović je uveren da ako Nikolić bude rezonovao kao politički odgovoran predsednik Srbije, 9. januara neće "negirati i potkopavati državne organe Bosne i Hercegovine". 

- Ako, pak, budete rezonovali kao četnički vojvoda iz 1992. godine, onda zaista nema nikakve dileme u vezi s vašim najavljenim prkošenjem legalnim odlukama organa države Bosne i Hercegovine - naveo je Bećirović, koji je pozvao predsednika Srbije da u interesu mira, stabilnosti i dobrosusedske saradnje bude politički odgovoran predsednik. 

Bećirović Nikolića pita zašto je odlučio da, 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, učestvuje direktno i flagrantno u kršenju konačne i obavezujuće odluke legalnog i legitimnog Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, te da li je svestan da njegov dolazak na proslavu 9. januara znači podršku politici razbijanja nedeljive hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine. 

- Da li ste razmišljali o tome da takvim nepromišljenim i opasnim destruktivnim činom izlažete i Republiku Srbiju brojnim problemima i opasnostima u budućnosti - pitanje je Bećirovića za srpskog predsednika.

On, inače, tvrdi da 9. januar nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i da stoga obeležavanje ovog datuma predstavlja, kako smatra, ozbiljnu provokaciju za državu Bosnu i Hercegovinu i celokupnu međunarodnu zajednicu, a Nikolića pita i koji su razlozi zbog kojih pristaje da učestvuje u obeležavanju nelegalnog i uvredljivog datuma za Bosnu i Hercegovinu, Evropu i Ujedinjene nacije. 

2024 © - Vesti online