Utorak 03.01.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti

Moralne gnjide ubijaju nedužne

Reuters
Šok i žalost: Sahrana žrtava u Istanbulu

 Tako izveštavaju provladine dnevne novine "Karar" i "Hurijet". Policija je način napada povezala sa napadom izvršenim na međunarodnom aerodromu "Ataturk" prošle godine koji je odneo velik broj žrtava, te istražuje je li isti ogranak Islamske države izvršio oba napada.
Napadač koji je još uvek u begu je najpre na ulazu ubio policajca i radnika obezbeđenja, te je potom ušao u klub u kom se nalazilo između 500 i 600 osoba. Skoro dve trećine žrtava su stranci koji su u Istanbulu hteli da dočekaju Novu godinu. Identifikacija žrtava još uvek traje te je zasad identifikovana 21 osoba.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu telegram saučešća. On osuđuje napad tokom proslave Nove godine u noćnom klubu Reina u Istanbulu u kojem je napadač ubio 39 i ranio 70 ljudi, saopštila je Pres služba Kremlja.

"Teško je zamisliti ciničniji zločin od ubijanja nevinih ljudi tokom novogodišnje proslave. Ali, teroristi nemaju moralne vrednosti. Naša zajednička dužnost je borba protiv agresije terorista", naveo je Putin u poruci Erdoganu.

Turski predsednik je povodom ovog napada prethodno poručio da će se Turska boriti do kraja protiv svih oblika napada koje izvode terorističke grupe i oni koji ih podržavaju.

"Kao nacija, borićemo se do kraja i to ne samo protiv oružanih napada terorističkih grupa i snaga koje stoje iza njih, već i protiv ekonomskih, političkih i društvenih napada", naveo je Erdogan u saopštenju, prenosi Rojters.

Predsednik Turske je ocenio da se ovakvim "odvratnim napadima čiji su cilj civili pokušava stvaranje haosa i destabilizacija zemlje".

Nema meseca bez napada

Skoro niti jedan mesec u 2016. godini nije prošao bez napada koji je odneo veći broj žrtava. Islamska država tvrdi kako u Turskoj ima nekoliko ćelija te su u decembru prikazali video u kojem su ubili dvojicu vojnika iz Turske i pozvali svoje pristalice na osvajanje Istanbula.

"Kao nacija ćemo ostati hladne glave, stati bliže jedni uz druge i nikada nećemo popustiti pred takvim prljavim igrama", naveo je Erdogan.

Turska policija objavila je fotografiju mogućeg napadača na noćni klub u Istanbulu, u kojem je 39 osoba ubijeno, a 69 ranjeno u novogodišnjoj noći. Fotografija je snimljena kamerama na pasoškoj kontroli, a poslednje informacije ukazuju da napadač nije turski državljanin. Pretpostavlja se da se napadač još nalazi u Istanbulu, a turska policija vrši opsežnu potragu.
Nadzorne kamere snimile su i trenutak napada na osoblje i goste noćnog kluba Reina.

Stranci glavne mete

Ruska državljanka ubijena je u napadu u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći. Agencija Anadolija je navela da je od 39 žrtava 24 bilo iz drugih zemalja. Ta novinska agencija nije objavila nacionalnost žrtava, ali je za sada poznato da među žrtvama iz inostranstva ima državljana Izraela, Libana, Jordana, Libije, Saudijske Arabije, Maroka, Indije, Belgije.

2024 © - Vesti online