Utorak 03.01.2017.
18:12
Tanjug, Vestionline

"Dodik hoće da se otcepi - ali neće moći!"

Reuters
Izetbegović: Dodik režira udar 

U novogodišnjem intervjuu za sarajevski portal Klix. ba, Izetbegović je, na pitanje hoće li pristati na izmene Zakona o Ustavnom sudu BiH, odgovorio odrično.

- Ne samo da nećemo pristati, već SDA to neće dozvoliti. Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi deo ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana, centralni stub pravnog poretka države. Ustavni sud osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i jedini je mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rešavanja ustavno-pravnih sporova unutar BiH - rekao je Izetbegović. 

On tvrdi da "nije nimalo slučajno što Milorad Dodik pokušava da izrežira udar na Ustavni sud odmah nakon održavanja antiustavnog referenduma". 

- Ono što je cilj jeste testiranje reakcija i otklanjanje prepreka realizacije Deklaracije o samostalnoj RS, usvojene na saboru SNSD-a u aprilu 2015. kojom se za 2018. najavljuje raspisivanje referenduma o otcepljenju ovog entiteta od Bosne i Hercegovine. To je opcija koja neće, ne može i ne sme proći - rekao je Izetbegović. 

On je kazao da su "nadležnosti, način odlučivanja i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu menjati samo izmenom Ustava BiH" i dodao da su "pod ovakvim uslovima takve promene neprihvatljive". 

Dodik je školski primer

Na konstataciju novinara da ga je Dodik nazvao "dramatičnim političkim gubitnikom", a SDA i njenu politiku "marginalnom u RS-u", Izetbegović je rekao da "u psihologiji postoji takozvani odbrambeni mehanizam projekcije, u sklopu kojeg osoba svoje percipirane mane pripisuje drugima". 

- U politici se to često radi svesno, a Milorad Dodik je školski primer. Njemu je svakako cilj da BiH drži u zastoju, a Bošnjake u RS u statusu građana drugog reda i marginalnih faktora. SDA je velika prepreka takvoj politici, a trenutno ne vidim dramatičniju gubitničku priču u bosanskohercegovačkoj politici od Dodikove, mada mnogima izgleda da nije tako - naveo je Izetbegović. 

Doterao RS do prosjačkog štapa

On je optužio Dodika da je, nakon što je prodao "Telekom Srpske", "potrošio novac, zadužio do guše narod u entitetu u kojem suvereno vlada već 10 godina". 

- Svi fondovi i javna preduzeća su pred bankrotom u RS-u, urušava se bankarski sistem, a prosečna plata i penzija su znatno niže od onih u Federaciji BiH. Lako će Dodik sa opozicijom, bošnjačkom politikom i međunarodnom zajednicom, ali teško će sa vlastitim narodom kada "dogori do nokata" - tvrdi član Predsedništva BiH. 

O tvrdnji Dodika da Izetbegović gubi podršku i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik SDA je odgovorio da njegovi odnosi s Erdoganom "nikada nisu bili bolji niti intenzivniji". 

SDA zamajac integracija u EU

Na pitanje da li je u SDA potreban vanredni kongres i molbu za komentar toga što su četiri poslanika napustila Klub SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, Izetbegović je rekao "nema nikakve potrebe niti osnova" za održavanje vanrednog kongresa. 

- Odnosi unutar Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH su problematični od Kongresa SDA. U tih godinu i po dana vrh SDA je u kontaktu s njima. Niko od njih nije napustio stranku. Ni najavljeno napuštanje kluba nije formalizovano - rekao je Izetbegović. 

On je dodao da je "politika SDA stvorila zamajac evroatlantskih integracija", a snaga te stranke "verodostojnu prepreku svima koji rade na podeli Bosne i Hercegovine", uz tvrdnju da "destabilizacija najjače probosanske stranke znači i destabilizaciju BiH".

2024 © - Vesti online