Sreda 04.01.2017.
01:30
punkkufer.hr

Oprez: Ova mesta su zabranjena za turiste

Razlog zabrane putovanja: testiranja biološkog oružja

Britanska vlada je 1942 godine kupila škotsko ostrvo Gruinard za testiranja bioloških oružja, a posebno antraksa. Zbog eksperimenta, antraks je zagadio celo ostrvo i izazvao smrt 95 odsto njegove populacije. Do osamdesetih godina prošlog veka ovo ostrvo smatralo se najsmrtonosnijim mestom na Zemlji, a od 1986. godine počela su čišćenja. Iako je 1990. godine proglašen sigurnim, na Gruinard više niko ne želi da dolazi. Stručnjaci su upozorili da se spore antraksa zadržavaju u zemlji, zbog čega neće biti prihvatljiv za život nekoliko stotina godina.

2. Ostrvo Surtsej

Razlog zabrane putovanja: naučni eksperimenti

U vodama oko Islanda 1963. godine eruptirao je podvodni vulkan i u vrlo kratkom vremenu stvorio novo ostrvo površine 2., kilometara kvadratnih. Odmah je privukao pažnju brojnih naučnika iz različitih zemalja sveta, koji su želeli da istražuju nastanak novog ostrva, a dobio je ime po divu s plamtećim mačem iz nordijske mitologije Surtru. Od tada je zabranjen za javnost, a smeju da ga posećuju samo naučnici.

3. Ostrvo zmija (Ilha da Queimada Grande)

Razlog zabrane putovanja: otrovne zmije

Ovo ostrvo je površine 0,43 kilometara kvadratnih, koje se nalazi 35 kilometara od brazilske obale. Iako na prvi pogled izgleda idilično, skriva oko 4.000 zmija. Najotrovnija od njih je zlatna zmija (bothrops insularis), čiji je otrov pet puta jači od otrova ostalih otrovnica. Kada ugrize, nastupa gotovo trenutna smrt. Upravo zato brazilske su vlasti zabranile posećivanje ovog ostrva zmija.

4. Ostrvo Severni Sentinel

Razlog zabrane putovanja: opasni stanovnici

Severni Sentinel prostire se na 72 kilometra kvadratna u Bengalskom zalivu. Jedno je od Andamanskih ostrva, a okuplja primitivan narod Sentinele koji su u izolaciji od ostatka sveta poslednjih 60.000 godina. Aktivno brane svoju teritoriju od bilo kakvih uljeza. Na primer, 2004. godine lukovima i strelama napali su helikopter, koji je indijska vlada poslala da istraži da li je lokalcima potrebna pomoć nakon cunamija, a ubili su i nekoliko zalutalih ribara. Indijska vlada zabranila je pristup njima i njihovoj zemlji.

5. Veliko svetilište Ise

Razlog zabrane putovanja: dom religijskog blaga

Veliko svetilište Ise je šintoističko svetilište u istoimenom japanskom gradu, koje je posvećeno boginji Amaterasu-omikami. U njemu se nalazi svetilište Ise Jingua koje je navodno dom Svetog ogledala, jednog od najsvetijih mesta šintoističke religije. Ograđeno je visokom drvenom ogradom, a u nju smeju da uđu samo visoko pozicionirani sveštenici i pripadnici carske porodice. Ostalima je pristup zabranjen.

2024 © - Vesti online