Utorak 03.01.2017.
11:47
Srna

Selefije i vehabije u BiH profitiraju od arapskih turista

wikipedia.org/Natalino7
U Bosni se sve više propagira selefizam

U članku o selefijama i širenju radikalnog islama, "Standard" piše da se u Domu mladih u Sarajevu, ustanovi u kojoj su nekada nastupali rok bendovi, sada okupljaju selefije i drže predavanja o "lepoj tradiciji islama".

Jedan od selefija Almir Kapić naveo je da Zapad želi da prisili na dozvoljavanje braka ljudi istog pola.

- Zapad je protiv islama, zato što je islam izašao van iz džamija - kaže Kapić i ističe da svima koji se udalje od vere preti kazna.

Prema navodima "Standarda", Islamska zajednica u BiH distancirala se od propovednika poput Kapića i selefija, a pokušava da integriše 64 zajednice koje su van njenih struktura.

List citira politikologa Vladu Azinovića, koji kaže da mnogi propovednici prolaze obuku u zemljama Persijskog zaliva i vraćaju se u BiH da bi propagirali selefizam, često ne poštujući posebne kulturološke karakteristike islama u BiH.

Austrijski list piše i o sve većem prisustvu Arapa u BiH, ističući rastući uticaj zemalja Persijskog zaliva u BiH, što mnogima zadaje brige.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama, Austrija je još broj jedan u BiH, ali investicije iz zemalja Persijskog zaliva i Turske su zajedno 2015. godine činile 30,2 miliona evra ili 26 odsto. Do juna prošle godine investicije zemalja Persijskog zaliva i Turske činile su čak 39 odsto svih investicija u BiH.

Osim toga, BiH je mnogim Arapima omiljena destinacija za odmor, a o nekima od njih brinu se lokalne vehabije.

- Turizam je mnogim selefijskim porodicama značajan izvor prihoda - rekao je Azinović i istakao da taj novac "prolazi" pored regularnog bankarskog sistema jer se tu ne ubiru porezi.

2024 © - Vesti online