Ponedeljak 02.01.2017.
21:26
alo.rs

Posle 25 godina: Srbija plaća Srebrenici odštetu!

Srna
Grujičić: Srbija će platiti 

Iako je mandat preuzeo u novembru od prethodnika Ćamila Durakovića, svoje obaveze nastavlja i potpisuje projekte koji su ranije bili dogovoreni, piše eSrebrenica.ba.

Ono što je trenutno najvažnije za Srebrenicu jeste pitanje naplate dugovanja i redovne isplate za potopljeno zemljšite koje Hidroelektrana Bajina Bašta ne isplaćuje Opštini Srebrenica od 1991. godine.

- Vlada Srbije 4. januara će na sednici formirati Radno telo koje će činiti predstavnici Vlade, Elektroprivrede Srbije i Opštine Srebrenica - kaže Grujičić i ističe da Srbija želi platiti nadoknadu koja se već 25 godina ne isplaćuje.

- Sigurno je da to neće biti isplaćeno u punom iznosu, ali najvažnije je da krenu isplate redovne godišnje tranše jer je to način kako budžet opštine Srebrenica može biti stabilan i razvojni - objašnjava Grujičić.

Prema njegovim rečima, izgradnja novog dečijeg vrtića i gradske saobraćajnice počeće najkasnije do 7. aprila dogovoreno je sa UNDP-om. Sredstva je obezbedila Vlada Srbije na prvoj investiciono-razvojnoj konfereciji koja se održala 2015. godine.

Radi se i na tome da se Srebrenica kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2025. godinu.

- Imamo podršku iz Beča koja nam pruža pomoć pri kandidaturi, a plan je da predstavimo šume, banju, Drinu i poljoprivredu - rekao je Grujičić koji smatra da je ovo izuzetno velika prilika za Srebrenicu.

Ključno u daljem razvoju Srebrenice neophodno je otvaranje novih radnih mesta.

2024 © - Vesti online