Ponedeljak 02.01.2017.
21:11
Tanjug, Vestionline

Pa, gde baš tu da zapne: Kanalizacija koči pregovore sa EU

Medija centar Beograd
Miščević: Ni Beograd ceo nema kanalizaciju

- To se neće naći na naslovnim stranama novima. Problem otpadnih voda je problem lokalnih samouprava, koje treba da izrade projekte. Zašto sada moramo da pričamo o tome? U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, u Srbiji je 17 odsto, ni Beograd nije potpuno pokriven - navela je Miščević gostujući u Kažiprstu.

Prema njenim rečima, to jeste tema, međutim velike političke teme oduzimaju pažnju.

Ona je istakla da u pregovorima sa EU nije sve politika, već mora da se obratiti pažnja i na ekologiju, poljoprivredu, zaštitu hrane, vladavinu prava.

- Za usklađenost po pitanju životne sredine po pravilima EU potrebno je izdvojiti i više od 11 milijardi evra - navela je Mišćević.

Prema njenim rečima, zna se da za ta pitanja treba najviše para i vremena, te da je potrebno da prođe neko vreme od momenta članstva, jer taj država sama ne može da obezbedi već nam je porebna je pomoć iz fondova EU.

Miščević je takođe navela da se nada će iskustvo sa blokiranjima otvaranja poglavlja ostati u prošloj godini, kao i da je primer Hrvatske dokazao da bilateralna pitanja uvek treba rešavati bilateralno.

- Mora se prosto računati da se takve stvari dešavaju, to ne mora da bude Hrvatska, već bilo koja druga država. Te države žele da zaštite svoje interese, mi želimo da zaštitimo sopstvene interese - rekla je Miščević gostujući u Kažiprstu.

Ona je dodala da su u protekloj godini pored nekoliko poglavlja otvorena dva pitanja o Zajedinici sprskih opština na KIM i energetici, o čemu se u narednom periodu očekuju rezultati.

Osvrnula se i na vladavinu prava i probleme koji postoje u našim institucijama, kao i na izbore koji će se održati ove godine. 

- Problem nisu izbori, već ono što se dešava između njih - zaključila je Miščević.

2024 © - Vesti online