Utorak 10.11.2009.
00:37
Vestionline

Za humaniste besplatan put u EU

Uslov za kvalifikaciju u program je prazan pasoš i neko dobro delo kojim su zadužili svoju lokalnu zajednicu.

Odluku o tome ko je najzaslužniji da besplatno putuje u Šengensku zonu doneće poseban žiri. Projekat će u saradnji s Evrospkim pokretom voditi kabinet Božidara Đelića, a prijem kandidatura za ovaj program će trajati od 10. do 25. novembra.

Kandidate za program "Evropa za sve" mogu da predlože pojedinci, institucije ili organizacije. Prijave se mogu poslati isključivo poštom na adresu Evropskog pokreta u Srbiji.

"Evropa za sve, to je mogućnost za 50 običnih građana koji za sada nisu imali tu sreću da putuju u Evropsku Uniju, ali koji su u svom životu uradili nešto nesvakidašnje, nešto hrabro nešto plemenito, nešto što su prepoznali ili njihova porodica... njihova opština“, izjavio je Đelić.

Projekat su podržali ambasade Nemačke, Italije, Francuske, kao i Evropska komisija. Svi oni slažu se u oceni da se Srbija približava danu kada će njeni građani putovati samo sa pasošem.

"Danas možemo da vidimo rezultate teškog posla koji je Vlada Srbije radila poslednje dve godine i voleo bih da im čestitam na tome što bezvizni režim postaje realnost", kazao je šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer.

"U četvrtak se očekuje glasanje Evropskog parlamenta na ovu temu i tu će se videti da li se predlaže pomeranje datuma, ubrzanje procesa, da li ćemo dobiti beli šengen 1. januara ili nešto ranije. 19. decembra", kaže Đelić.

Inače, troškove ovog puta neće snositi poreski obveznici, već donatori.

Izjava Božidara Đelića (FoNet)

2024 © - Vesti online