Ponedeljak 02.01.2017.
15:11
Tanjug, Vestionline

Junker blokirao mere EU protiv utaje poreza

Reuters
Žan Klod Junker će imati ozbiljne probleme sada kada su na videlo izašle malverzacije u vezi sa poreskom politikom

Na osnovu jednogodišnjih poverljivih nemačkih diplomatskih depeša vidi se kako je Luksemburg manevrisao da blokira te napore unutar jednog od briselskih najtajnovitijih odbora.

Grupa za kodeks ponašanja o poslovnom oporezivanju u EU uspostavljena je pre gotovo 19 godina da spreči sve moćnije multinacionalne korporacije da prebacuju dobit preko granica i izbegavaju plaćanje poreza, i izazivaju uzajamno optuživanje zemalja članica za to.

Novi izvori pokazuju kako je šačica zemalja koristila svoje mesto u tom odboru da onemogući zajedničku EU akciju i zaštiti sopstvene poreske režime.

Akcijama nekolicine najmanjih EU članova, često predvođenih Luksemburgom, napori većine zemalja članica da obuzdaju predatorske poreske politike redovno su odlagani, ublaženi ili preusmereni.

Procurela depeše vrlo su nezgodne za Junkera, koji je bio premijer Luksemburga od 1995. do kraja 2013. godine.

U tom periodu on je bio tesno povezan sa sprovođenjem poreske politike, a bio je i ministar finansija i trezora.

Portparol luksemburškog ministarstva finansija odbio je da komentariše stavove prethodnih vlada tokom privatnih EU rasprava i rekao da nemaju saznanja o tim depešama, niti da li su autentična pa prema tome ne mogu da ih komentarišu.

2024 © - Vesti online