Ponedeljak 02.01.2017.
11:02
alo.rs, Vestionline

Džihadisti "spavači" čekaju na Balkanu

Reuters
Balkan je leglo a Evropa teritorija delovanja ID-a prema mišljenju profesora Mijalkovskog

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Milan Mijalkovski smatra da Evropu čeka sumorna budućnost zbog terorizma, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu sa napadima.

Mijalkovski u intervjuu Srni podseća da su džihadisti u regionu davno označili "balkanski kalifat".

Čekaju " zeleno svetlo"

Oni su uputili par pretnji, čime su praktično dali instrukcije svojim članovima koji su se vratili sa ratišta na koji način treba da izvode terorističke napade.

- Možda će neko od njih samostalno odlučiti da to čini, ali je verovatnije da čekaju instrukcije i tek tada će početi terorističke napade - precizira on.

Mijalkovski upozorava da se prema nekim podacima, u BiH, odnosno, pre svega, u Federaciju BiH i na Kosovo, vratilo najmanje par stotina ratnika, a u Evropu 1.700 od kada su počeli da trpe poraz na Bliskom istoku.

- U Federaciji BiH povratnika registruju, a onda se nagode sa njim da ide u zatvor, recimo, tri godine. I šta nakon toga? Da li je on to prevaspitan i je li se odrekao ideologije? Pa naravno da nije - ističe Mijalkovski.

On napominje da se u BiH "samo udara po površini terorizma, ali se i dalje ništa ne čini da zaista bude sankcionisan".

Za sada, region nije prioritetna meta džihadistima, tako da, bez obzira na to što imaju razvijen potencijal i infrastrukturu, nije realno očekivati da će ići na izvođenje terorističkih akata.

Evropski "trend"

Ali, prema nekim predviđanjima u Evropi će se "trend" nastaviti i pojačati.

- Samo u Nemačkoj su objavili da njih 400 nadziru nemačke službe. Znate li šta znači 400 potencijalnih terorista? On treba da izađe iz stana, da uzme bilo koje prevozno sredstvo i da ubije nekoga ili uzme hladno oružje, da ne govorimo o eksplozivima i ostalom - objašnjava Mijalkovski.

Napadima uoči božićnih praznika u zapadnoevropskim zemljama, kakav je izveden u Nemačkoj, teroristi konstantno pokušavaju da održe atmosferu napetosti i u tome, za sada, u potpunosti uspevaju.

- Zapadne zemlje i zemlje EU, bez obzira na to što imaju razvijene nacionalne sisteme bezbednosti, očigledno ne mogu da se brane uspešno, a kod njih se još ne nazire razmišljanje kako da diskredituju ideologije, koje proizvode teroriste - smatra Mijalkovski.

2024 © - Vesti online