Nedelja 01.01.2017.
11:11
Vestionline

Kurc u Ukrajini, ide na liniju fronta

Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

Kako je najavljeno u Beču, on će obići liniju fronta u istočnoj Ukrajini kako bi se upoznao sa situacijom.

- Moramo učiniti sve da bi izbegli dalju eskalaciju oružanih sukoba - podvukao je Kurc u poruci povodom preuzimanja predšedavanja OEBS.

Takođe je istakao da bezbednost stanovništva u ustočnoj Ukrajini mora biti prioritet.

On će posetiti Dnjepropetrovsk i Mariupol, gde namerava da obđe porušene kuće, kao i projekat Crvenog krsta za zaštitu od minskih polja.

U rešavanju ukrajinske krize Kurc želi da ide u susret Moskvi, jer, kako je u više navrata podvukao, nema mira u Evropi bez Moskve. Konkretno, Kurc smatra da bi trebalo postepeno ukidati sankcije EU prema Rusiji za napredak u rešavanju ukrajinskog konflikta.

On je kazao da je Rusija u više navrata "prešla crvenu liniju"; ali da nema mira u Evropi bez Moskve. Kurc očekuje da će po preuzimanju predsedavanja, u najskorijem roku posetiti Rusiju i Ukrajinu kako bi razgovarao o mogućem rešenju konflikta.

Inače Austrija je, posle Nemačke i Švajcarske tek treća zemlja koja po drugi put predsedava OEBS-om. Prvi put Austrija je predsedavala OEBS-om 2000. godine, u godini kada je, zbog ulaska desničara u vladu, bila izložena bilateralnim sankcijama članica EU.

Tadašnja šefica diplomatije Benita Ferero-Valdner, zbog nemogućnosti da deluje u EU zbog sankcija, okrenula se aktivnije kriznim žarištima na prostoru OEBS, posebno Balkanu i centralnoj Aziji.

2024 © - Vesti online