Subota 31.12.2016.
19:11
Vestionline

Partiji Le Penove potreban novac, možda se ponovo okrene Rusiji

Reuters
Marin Le Pen: Kad bi nam Rusi bar ovoliko dali...

Iako su strani donatori francuskih političkih partija zabranjeni, pozajmice nisu. Ali, to je i dalje smeo poduhvat za partiju čije su finansije pod neželjenim nadzorom.

Navodno neregularno finansiranje pokrenulo je više sudskih istraga i nekoliko zvaničnika i saradnika partije dovelo pred sudski proces. Takođe, pozajmica koju je 2014. dala ruska banka povećala je zabrinutost zbog mogućeg uticaja Rusije na francusku demokratiju. 

Francuski Nacionalni front tvrdi da je žrtva prljave kampanje i napominje da i ostali predsednički kandidati takođe imaju finansijske probleme.

Ukoliko Le Penova stranka odbije strani uticaj, to bi moglo da učini potragu za finansijerima izvan francuskih voda neizvodivom, kako zbog njenog stajališta prijateljski nastrojenog prema Rusiji, tako i zbog onoga što zvaničnici partije tvrde - da francuske banke odbijaju da im pozajme novac zbog antiimigracione politike Nacionalnog fronta.

- Partija je pozajmila devet miliona evra 2014. godine od male Prve češko-ruske banke, ali je bankovno odobrenje povučeno je ove godine. Druge ruske banke bi mogle da razmotre novu pozajmicu.

Rusija protežira ekstremnu desnicu u Evropi u sklopu kampanje izgradnje uticaja u Evropi, dok je zategnutost između Rusije i Zapada eskalirala zbog Ukrajine i građanskog rata u Siriji.

Neki lideri poput Le Penove prijateljski su prihvaćeni u Moskvi i na događajima u ambasadi kod kuće. Šefovi mađarske antisemitske partije Jobik i austrijske Slobodarske partije takođe su bili na takvom putu.

U sklopu promene stava u korist Rusije, neki umereni političari, od francuskog konzvervativca Fransisa Fijona, glavnog pretendenta na predsedničku poziciju, do američkog novoizabranog predsednika Donalda Trampa, simpatišu prijateljski pristup Moskvi.

Postoji zabrinutost da bi svaki novi pokušaj da se zatraži pozajmica od ruskih banaka mogla da znači upravo to - da učini Francusku ranjivom na utica Kremlja.

2024 © - Vesti online