Petak 30.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti

Parlament u živom blatu

Tanjug
Pada Vlada: Saša Radulović

Ovogodišnji skupštinski rad zatvorio je lider Pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović koji je uz gitaru sa svojim poslanicima otpevao Bajaginu pesmu "Pada vlada", i to prvo pred novinarima, a potom i u skupštinskoj sali zabezeknutim predstavnicima vladajuće koalicije.
Poslanici DJB-a objasnili su da je njihov cilj bio dekontaminacija parlamenta.

Dogovor preko šnicle

Glumac Dragoljub - Mićko Ljubičić izjavio je da mu se "više dopada kada poslanici DJB-a nešto kažu nego kad izigravaju Kleptona".

On kaže da je Šešelj bio majstor performansa, ali postoje i neki kojima to ne leži.
- Verujem da se poslanici pre sednica u restoranu dogovaraju prećutno ili zvanično šta će i kako dalje, preko šnicle od 15 dinara - kaže Ljubičić.

- Posle blaćenja, maltretiranja i ponižavanja Skupštine i svih poslanika, obesmišljavanja najvišeg zakonodavnog tela poklonjenim zakonima, kršenja svih procedura, uvreda kojima su bili izloženi poslanici DJB-a i svi drugi, dekontaminacija je bila neminovna - kazali su poslanici DJB-a, čestitajući građanima Srbije bolju i srećnu Novu godinu, uz napomenu da je uslov za to "da padne Vlada, a pašće".

Umesto smislenog odgovora vlasti su produžile po starom, Pokret socijalista ministra za rad Aleksandra Vulina nazvao je poslanike DJB-a cirkuzantima, a naprednjačka ministarka Zorana Mihajlović trubadurima.

Protivnika udri po džepu

Brojne opomene i novčane kazne opozicioni poslanici doživljavaju kao pokušaj zastrašivanja.

Lider DJB-a Saša Radulović je rekorder sa 13 opomena i skoro 900 evra, koliko mu je odbijeno od plate. Slede ga partijske kolege Tatjana Macura sa 400 evra i Branislav Mihajlović sa 300 evra, koji deli treće mesto sa poslanicima SRS-a Nemanjom Šarovićem i DS-a Balšom Božovićem. Kazne ne zaobilaze ni bivšeg premijera Zorana Živkovića. Na dugačkom spisku kažnjenih našla su se samo dva poslanika SNS-a, Veroljub Arsić i Aleksandar Martinović.

Šešeljevi odlikaši

Analitičar Duško Radosavljević ukazuje da su naprednjaci ponikli iz Srpske radikalne stranke i da se ponašaju po matrici svog bivšeg vođe Vojislava Šešelja, koji je 90-ih čupao mikrofone, polivao kolege vodom i vitlao pištoljem ispred skupštinskog zdanja.

- Na odlazak Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića iz SRS-a je gledano kao na njihovu emancipaciju, ali na delu vidimo da je njihov odnos prema političkim protivnicima ostao isti. Šešelja su čak i prevazišli u održavanju vlasti zakuvavanjem i konstantno povišenom temperaturom u parlamentu - kaže Radosavljević za "Vesti".

On podseća na doba vlasti Slobodana Miloševića i ukazuje da je tada opozicija provocirala, a Šešeljeva poslanička grupacija uglavnom izazivala konflikte.

- Sada imamo obrnutu situaciju, naprednjačka vlast se uporno trudi da izbaci opoziciju iz takta i obračunava se sa izjavama tipa mama ti je lopov, a tata lud - ističe Radosavljević i dodaje da se vlast pokazala bolno osetljivom i na najmanje kritike.

Vojnik partije

- Predsednik parlamenta treba da bude kredibilna i efikasna ličnost poput Slobodana Unkovića, koji je izazivao poštovanje iako je bio socijalista, a ne vojnik partije kao što je Maja Gojković koja ne dozvoljava nikom iz opozicije da dovrši misao - ukazuje naš sagovornik.

Tanjug

Sezona uništenja

Istraživač javnog mnjenja Miroslav Šutić smatra da premijer ide u obesmišljavanje i parlamenta i svih ostalih institucija, da bi neprikosnoveno ostao prvi u državi.

- Pošto ne zna kako da poništi svaku opasnost po sopstvenu vlast, njegova vizura je da je ponizi i gurne u podrum. Kod njega nema ukrštanja argumenata, već sabija kao čekićem, da satre - ocenio je Šutić za "Vesti".

On kaže da se u to uključuju ekstremi poput poslanika vladajuće koalicije Marijana Rističevića i Vladimira Đukanovića, koji znaju da je otvorena sezona uništenja.

- To je njihov mentalni i kulturološki sklop, a predsednica skupštine Maja Gojković se u takvoj atmosferi snalazi kao riba u vodi - naveo je ovaj istraživač koji smatra da je lider DJB-a Saša Radulović mini koncertom dao jedini mogući odgovor.

Tanjug

Uvrede sipa i premijer

Premijer Aleksandar Vučić nije sklon da odgovori na sva pitanja opozicionih poslanika, ali se zato nije uzdržao da ih omalovaži.

Tako je sa skupštinske govornice poručio Saši Raduloviću da ni Frojd ne može da mu pomogne, jer je lider DJB-a mahao crtežom Pinokija. Vučić je počastio i lidera Dveri Boška Obradovića kome je rekao da je siledžija s čačanskim naglaskom.

Uvrede su toliko česte i teške da je čak bezazleno delovalo kada je potpredsednik SNS-a Marija Obradović nazvala kolege iz DJB-a i njihovog lidera Sašu Radulovića političarima u pubertetu. Ali zato je poslanik SNS-a Marko Atlagić nazvao Radulovića luftiguzom.

Kada su poslanici DJB-a hteli da napuste salu, jer su bili izloženi salvi uvreda SNS-a, naprednjaci su se nagurali u koridore između klupa i zauzeli preteći stav. Povukli su se pola sata kasnije kad im je predsednica skupštine Maja Gojković dala znak, što su kamere zabeležile.

I deca bez zaštite

Najodurniji skandal u Skupštini se dogodio kada je poslanik vladajuće koalicije Marijan Rističević izvređao opozicionog kolegu Dejana Nikolića iz DS-a pominjući njegovu teško bolesnu 19-mesečnu ćerku Sofiju. Optužio je Nikolića da je skupljao novac za operaciju deteta u Parizu samo da bi sproveo političku kampanju. Devojčica je operisana i bori se za život u Parizu, a Rističevića je pravdao Vučić.

Otkrilo se i da poslanici SNS-a dolaze u salu da glasaju za neki zakonski predlog tek kada predsednica Maja Gojković uključi zvonce. Stoga ih opozicioni DJB optužuje da glasaju, a da nemaju pojma o čemu se radi, a česta su i poređenja sa stadom.

Naprednjački guru Vojislav Šešelj nije zaostajao u uvredama. Poslednji put je ministarki Zorani Mihajlović poručio da se nabode na njegovo koplje, a potom i da je glupa.

2024 © - Vesti online