Petak 30.12.2016.
14:15
Vestionline

Putin ne proteruje Amere: Ne spuštamo se na njihov nivo!

Reuters
Putina ponela praznična atmosfera, diplomate SAD ostaju u Moskvi

Iako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio da se protera 35 diplomata SAD iz zemlje, kao recipročan odgovor na poslednje poteze administracije u SAD, Putin je naveo da "zadržava pravo na odgovor", ali da nema nameru da "pravi probleme stranim diplomatama".

Putin smatra da su "poslednji neprijateljski potezi Vašingtona" provokacija čiji je cilj da se dodatno naruše rusko-američki odnosi i da je proterivanje ruskih diplomata iz SAD neodgovoran čin.

- Jasno je da je to u suprotnosti sa fundamendalnim interesima i ruskog i američkog naroda, naročito uzimajući u obzir posebnu odgovornost koju Rusija i SAD imaju u očuvanju globalnog mira. Ovakve stvari nanose štetu širim međunarodnim odnosima - naveo je Putin.

Ruski predsednik je rekao da ne samo da neće proterati diplomate SAD, već je pozvao njihovu decu na novogodišnju proslavu u Kremlj. 

- Ruske diplomate će novogodišnje praznike provesti u krugu porodice i prijatelja. Mi nećemo proterivati nikoga, nećemo ih sprečavati da praznike dočekaju na uobičajenim mestima. Ne samo to, već sva deca akreditovanih diplomata SAD imaju poziv da dođu do naše jelke u Kremlju - naveo je Putin.

Ruski predsednik je rekao da želi da radi na obnavljanju rusko-američkih odnosa na platformi koju će sprovoditi administracija Donalda Trampa.

- Šteta što administracija predsednika Obame na ovakav način završava svoj rad, ali bez obzira na sve, želim njemu i njegovoj porodici srećnu Novu godinu. Čestitke i novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu i američkom narodu. Svima želim dobro blagostanje i uspeh - naveo je Putin.

2024 © - Vesti online