Petak 30.12.2016.
12:31
Tanjug, Vestionline

Asad: Bolji odnosi SAD i Rusije - moguće rešenje za Siriju

Reuters
Bašar al Asad poručuje Rusiji i SAD-u da izglade svoje odnose, što će doprineti kraju krize i kraju terorizma

- Dobri odnosi između dve supersile koristiće skoro celom svetu, uključujući male države poput Sirije. U tom smislu, možemo reći da je rešenje za Siriju moguće - istakao je sirijski predsednik u intervjuu za italijanski Kanal 5.

S tim u vezi, Asad je napomenuo da je oprezan optimista jer ne zna kakvu će politiku Tramp voditi u pogledu Bliskog istoka generalno i kako će komunicirati s raznim lobističkim grupama u SAD, uključujući one koje se protive bilo kakvom rešenju u Siriji i bilo kakvom poboljšanju veza sa Rusijom, prenosi Tas s.

Asad je, takođe, optužio Zapad da cilj promene režima na Bliskom istoku stavlja iznad borbe protiv terorizma.

- Koren problema je sada podrška Zapada terorističkim grupama, možda ne Islamskoj državi, ali podrška drugim grupama koje Zapad naziva "umerenim" ili "belim šlemovima" kako bi prikrio njihovu prirodu i postigao sopstvene političke ciljeve - rekao je on.

Asad kaže da se upravo zbog toga ništa ne menja u Evropi kad je reč o terorizmu, pa teroristi i dalje izvode napade nesmeteno, jer zapadni zvaničnici ne žele da to pitanje ozbiljno rešavaju.

Sirijski predsednik ukazuje da je moderni terorizam ukorenjen u verskoj doktrini vehabizma.

- Ako želite da rešite problem terorizma, morate da uništite njegovu srž, ideologiju vehabizma -  istakao je Asad.

On smatra da evropske države moraju pre svega da prestanu da podrzavaju teroriste i ukinu blokadu koja, kako gaše, guši njegovo stanovništvo.

- Evropljani najpre moraju da shvate da rešenje za sukob leži u rukama Sirijaca - zaključio je sirijski predsednik.

2024 © - Vesti online