Petak 30.12.2016.
03:30
Vestionline, express.hr

Gugle pretraga negira holokaust, kompanija uvodi nove alate

pixabay.com
Algoritmi će brisati stranice koje negiraju holokaust

Ovo je veliki pomak u odnosu na ranije rešenje, prema kojem je negiranje holokausta jednostavno bilo nepopularno i padalo na samo dno pronađenih rezultata. 

Međutim, nije poznato koliko će ovaj alat imati uspeha u trajnom uklanjanju negiranja holokausta sa Gugla. Veliki broj Britanaca negativno je odgovorio na pitanje o tome da li se holokaust zaista dogodio, a tvrdili su da su informacije dobili sa interneta. 

Ovo nije prvi put da se Gugle susreće sa negativnim kritikama. Ranije se pokazalo da automatsko popunjavanje rezultata u Gugle pretraživaču izbacuje pitanja poput "Da li su Jevreji zli?", "Da li su žene zle?" i "Da li su muslimani zli?". 

Osim toga, pre nego što je Gugle unapredio algoritme, odgovori na pitanja o holokaustu vodili su ka linkovima neonacističkih i antisemitskih stranica, kao i razlozima za to "zašto je Hitler bio jedan od dobrih ljudi". 

"Gugle je izgrađen na principima pružanja kvalitetnih i merodavnih rezultata u vezi sa pitanjima koje njegovi korisnici postavljaju. Pokušavamo da im pružitimo raznovrsne odgovore i sadržaj, i uputimo ih na raznovrsne izvore. Istrajni smo u održavanju principa slobodnog i otvorenog weba", navodi Gugle. 

U slučaju kada se u vrh traženih rezultata pojave informacije koje nisu merodavne, kompanija razvija alate i algoritme koji ih automatski uklanjaju. 

"Osmislili smo poboljšanja koja će pospešiti prikazivanje merodavnijih rezultata pretraga i nastavićemo da radimo u tom smeru", saopšteno je. 

Tehnološke kompanije se u poslednje vreme susreću sa sve većim kritikama u vezi s izbacivanjem lažnih vesti, a Fejsbuk i Gugl su saopštili da su problem shvatili ozbiljno i da će nastojati da eliminišu takve vesti.

2024 © - Vesti online