Četvrtak 29.12.2016.
14:14
b92.net

Jezivi vladar: Seo u fotelju 2011. i naredio egzekuciju 340 ljudi

Reuters
Sve koji mu smetaju, on ubije: Kim Džong Un

Južnokorejska služba za nacionalnu bezbenost objavila je detalje o tome kako je Kim Džong Un iskoristio ubistva kako bi se održao na vlasti pet godina. Kako se navodi, među onim koji su ubijeni, njih 140 su bili viši državni zvaničnici, vojni ili zvaničnici vladajuće korejske Radničke partije.

- Za pet godina koliko je lider Severne Koreje, promenio je ministra odbrane pet puta, dok je njegov otac minstra za 17 godina vlasti promenio samo tri puta, a dvojica su zamenjena jer su umrla od starosti - rekao je analitičar Brus Benet za CNN.

Iako vesti o severnokorejskom državnom vrhu retko kad izlaze u javnost, brutalne egzekucije su ponekad uspevale da šokiraju svet u prethodnih pet godina.

Ranije ove godine, jedan od najviših zvaničnika Kim Džong Jin ubijen je zbog "lošeg stava" koji je pokazivao u parlamentu. U maju 2015. ministar odbrane Hjon Jong Čol ubijen je u vojnoj školi u Pjongjangu i to pred "publikom".

- Naravno da je Kim obezbedio da to vidi porodica ministra - kaže Benet.

Dve godine pre toga, 2013. stric Kim Džong Una ubijen je jer je pokušao da zbaci vladu, naveli su državni mediji i opisan je kao “izdajnik“.

Profesor Univerziteta na Havajima Seung Kjun Ko rekao je za CNN da Kim nastoji da bude "pomalo esktreman" kako bi se rešio pretnji.

- Dok je odrastao, bio je razmažen jer je sin Kim Džong Ila. Problem je što ne postoje oni koji bi mogli da ga obuzdaju - rekao je on.

2021 © - Vesti online