Sreda 28.12.2016.
20:19
Večernji list

Evo koliko vojnih aviona ima Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo

commons.wikimedia.org/SSGT SUZANNE M. JENKINS, USAF
Hrvati očekuju pojačanje: Uskoro stiži i američki helikopteri Black Hawk

Više se pažnje u poslednjih 15-ak godina posvećivalo helikopterskom segmentu, dok je avionski razvijan sporije, a najelitniji deo HRZ-a, borbena avijacija, bio je potpuno zanemaren i sve donedavno pretila je opasnost da taj deo ratnog vazduhoplovstva bude i ugašen, piše Večernji list.

Ruski helikopteri

HRZ poseduje 14 transportnih helikoptera ruske proizvodnje (Mi-8, Mi-17) koji se pretežito nalaze u bazi na Divuljama, gde često služe i u civilne svrhe, obavljaju brojne medicinske letove, učestvuju u akcijama spasavanja prevozeći Gorsku službu spasavanja, kao i vatrogasce, a na raspolaganju su i u slučaju potrebe gašenja šumskih požara.

Na helidromu u Lučkom pokraj Zagreba smeštena je eskadrila od 10 modernijih Mi-171 SH helikoptera koje je Hrvatska nabavila pre desetak godina na ime ruskog duga od 65 miliona američkih dolara. Dva takva helikoptera stalno se nalaze na Kosovu, u sklopu mirovne misije KFOR-a.

U 2017. ističu im resursi i tu će godinu provesti na remontu. I ovi helikopteri i oni stariji Mi-8 mogu biti naoružani kontejnerima s nevođenim raketama za gađanje ciljeva na zemlji.

Čakaju se Black Hawk helikopteri

U zadarskom Zemuniku smešteno je 8 Bell 206 b-3 Jet Rangera američke proizvodnje, koji služe za školovanje pilota helikoptera, ali i u izvidničke i nadzorne svrhe. Nabavkom iz SAD-a 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warriorsa znatno je ojačana helikopterska komponenta HRZ-a.

Planiran je prelaz s ruskih transportnih na američke helikoptere Black Hawk.

Zemunik je školski centar HRZ-a gde se školuju i piloti aviona. Leteti počinju na pet lakih Zlinova češke proizvodnje, gde 50-ak sati lete u sklopu početne obuke. Potom prelaze na puno moćnije Pilatuse PC-9 švajcarske proizvodnje, gde ostvaruju 200 sati naleta.

Pilatusa je 20, a na njima se školuje već i treća generacija pilota iz Omana, pa HRZ i zaradi, piše Večernji. Na tim avionima nastupa i akrogrupa "Krila Oluje".

Zadarski aerodrom dom je i protivpožarne eskadrile HRZ-a, koja broji šest kanadera CL-415 i šest AT-802 (ait tractor) pa Hrvatska, s eskadrilom od 12 protivpožarnih aviona, posle Grčke ima najmoćniju protivpožarnu eskadrilu na jugoistoku Evrope.

Hrvatski protivpožarni kanaderi proteklih godina požare su gasili i u BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Portugalu, Grčkoj i Izraelu.

Borbeni lovci

Eskadrila borbenih lovaca MiG-21 nalazi se na zagrebačkom Plesu. Kad se gradila nova zgrada terminala, sagrađen je i savremeni hangar za dežurni borbeni dvojac. S ovog aerodroma RH nadzire nebo nad zemljom i obavlja “airpolicing” u okviru NATO-a.

Hrvatska bi zbog svoje, za nadzor vrlo nezgodne konfiguracije, trebalo na jugu imati baziran i drugi dvojac lovaca presretača.

Na splitskom aerodromu postoji za to potrebna infrastruktura, gde je još JNA sagradila bezbednosne potkope (lokacija Pantana), gde stane i cela eskadrila, a ne samo dva do tri aviona.

Hrvatska se nalazi pred odlukom o nabavi nove eskadrile lovaca, dakle HRZ će zadržati taj najelitniji segment.

Problem je što je aktivno samo 12-ak pilota supersonika i u proseku imaju 40 godina, dakle na tim novim avionima moraće leteti nove generacije pilota. HRZ mora pojačati školovanje i obuku novih generacija pilota. Neće to biti lako jer je preduslov izabrati sposobne mlade ljude - od 100 (uglavnom) mladića samo dvojica mogu zadovoljiti rigorozne zdravstvene testove za pilota nadzvučnih aviona, piše Večernji list.

2024 © - Vesti online