Sreda 28.12.2016.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti

Etihad napušta Er Srbiju?

Tanjug
Bliži li se rastanak: Hogan i generalni direktor Er Srbije Dane Kondić

Podsetimo, Etihad se na tržištu probijao kupujući udele u vlasništvu evropskih aviokompanija, ne bi li tako poboljšali svoje prisustvo u Evropi. Po tom sistemu je Etihad kupio po 49 odsto u Er Srbiji i Alitaliji, te po 29 odsto u Er Berlinu i švajcarskom Darvinu. Pored toga vlasnici su i 40 odsto Er Sejšela i po 24 odsto indijskog Džet ervejza i Virdžin Australije.

Međutim, kompletna strategija Etihada je propala u Alitaliji i Er Berlinu, koji gomilaju gubitke. S druge strane, Er Srbija je dve godine zaredom u plusu. Stoga, Etihad je prošle nedelje najavio veliki broj otkaza radnicima. Veruje se da bi Hogan mogao da napusti kompaniju do proleća, piše nemački "Handelsbalt" pozivajući se na izvore u Etihadu koji tvrde da će se Etihad neminovno povući iz Evrope.

Avioni Lufthanzi

Kakva je situacija svedoči podatak da je Etihad odobrio da Er Berlin iznajmi s posadama 38 aviona nemačkoj Lufthanzi, posle čega će druga najveća nemačka aviokompanija ostati sa samo 75 aviona, te će se fokusirati uglavnom na dugolinijski saobraćaj iz Diseldorfa i Berlina.

Kad je reč o Srbiji, Etihad i Vlada Srbije imaju zaključen petogodišnji ugovor o investicijama i upravljanju kompanijom, iz 2013. godine. Džejms Hogan je nedavno izjavio da će se ugovor produžiti, ali je sada sve pod znakom pitanja.

2024 © - Vesti online