Sreda 28.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti

Tajkunima blago u bescenje

A. Čukić
Tranzicija za sitniš: Jugoeksport prodavan godinama

Prema navodima DJB, velelepnim zdanjem gazdovala je bankrotirana kompanija, a pre prodaje zgrade postavljen je novi stečajni upravnik koji je tek dobio licencu za rad.

U DJB tvrde da se ciljano išlo u snižavanje vrednosti ovog zdanja u centru Beograda i navode da je vrednost zgrade godinama procenjivana na 57,4 miliona evra, što se nije menjalo od kada je zgrada prvi put ponuđena na prodaju 2011. U martu 2015. cena je pala na 48,5 miliona evra. U međuvremenu, navodi DJB, državna institucija je utvrdila da je površina zgrade 5.500 kvadrata, a određena je cena od oko 14 miliona evra, odnosno oko 2.500 evra po kvadratu.

Sada je zgrada prodata za svega 7,3 miliona evra.

- Vrednost je padala i zbog kursne razlike, a zgrada je pojeftinila čak šest puta. Više nego čudno, jer su drugi lokali Jugoeksporta u centru grada pre nekoliko godina uspešno prodati za čak 7.000 evra po kvadratu - navode u DJB.

Taj pokret tvrdi da su po dolasku novog stečajnog upravnika krajem 2015, krenuli pritisci da se prodaja obavi što pre. Napominju da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika angažovala nedavno sudskog veštaka koji je utvrdio novu, znatno nižu vrednost.

Da podsetimo, Petar Matijević je sa još nekoliko osoba uhapšen 2013. zbog zloupotrebe teške četiri miliona evra prilikom dodele zemljišta za novosadski hotel Holidej in. Od krivičnog gonjenja odustalo se krajem prošle godine, upravo kada je ponovnim veštačenjem oborena vrednost zgrade.

Nemci bolji kupci

Poređenja radi, kostur zgrade Beobanke na beogradskom Zelenom vencu pre dve nedelje prodata je za 4,25 miliona evra firmi Štat verk iz Štutgarta, iako je reč o golim betonskim stubovima. Dobro očuvani simbol starog Beograda i spomenik kulture u kojem Matijević planira hotel sa četiri zvezdice, prodat je za svega tri miliona više.

Iznenađenje za rođendan

Matijević kaže da nije planirao kupovinu te zgrade, nego su ga sinovi iznenadili za rođendan. On priča da je njegov otac pre Drugog svetskog rata bio nosač kofera ispred te zgrade, od koje namerava da napravi hotel.

Međutim, Matijević je još u maju ove godine govorio za medije da planira da nastavi da se bavi hotelijerstvom. Sada je podvukao da namerava da učestvuje u privatizaciji banja i banjskih lečilišta. Posebno se, kako je rekao, nameračio na Čigotu na Zlatiboru, a nema ništa protiv ni da postane vlasnik Banje Termal u Vrdniku i banja u Kanjiži.

Matijević je takođe u maju otkrio da bi se povukao iz proizvodnje i prodaje mesa, ali da nije spreman da izađe iz poljoprivrednog biznisa. Naprotiv, želi da proširi svoje carstvo od ukupno 33.000 hektara koliko trenutno obrađuje.

On je tada Industriju mesa "Matijević" procenio na 200 do 250 miliona evra. Nadao se da će za stotinak miliona evra da proda polovinu kompanije nemačkom Tenisu, kojeg je premijer Aleksandar Vučić najavljivao kao svoj veliki uspeh u privlačenju stranih investicija.

Matijević je tada rekao da bi s novcem od Tenisa mogao da kupi PKB i zaokruži svoje carstvo na 50.000 hektara.

Vučićev amin na pljačku

U Pokretu Dveri smatraju da je prodaja zgrade Jugoeksporta samo jedan od primera da premijer Aleksandar Vučić od 2012. obmanjuje građane kako je veliki borac protiv korupcije i kriminala. Oni kažu da je zapravo reč o običnoj marketinškoj kampanji koja traje pet godina.
- Vučićev režim je omogućio da Srbiju i građane pljačkaju stranački paraziti, tajkuni koji ne plaćaju porez, inostrane firme koje dobijaju enormne subvencije, a izrabljuju naše vredne i kvalitetne radnike, zatim, inostrane banke s najvećim kamatnim stopama u Evropi - kažu u Dverima.
Vučića pitaju kome sada vraća dugove i za čije interese radi, a nadležnim institucijama postavljaju pitanje zašto ćute i zbog čega se Privredni sud nije izjasnio o prigovorima poverioca povodom ove sumnjive prodaje?

- U 2017. pred našim građanima je jasan izbor, promena ili nastavak ovog urušavanja Srbije i standarda građana. Promena politike je šansa da se Srbija ponovo izgradi i da interes običnog čoveka bude na prvom mestu, a ne interesi krupnih kapitalista, tajkuna i banaka - kažu u Dverima.

Prodaja nije obavezna

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže za "Vesti" da se na berzi po zakonu utvrđuje tržišna cena, pa ni tajkuni ne mogu da utiču na nju. Međutim, u slučaju licitacije veštak utvrđuje vrednost, a država odlučuje da li prodaje i po kojoj ceni.
- Svaka pametna država gleda da prodaja bude u njenom interesu - ukazala je Jelisaveta Vasilić.

Peković kupio Slobinu vilu

Gotovo istovremeno saznalo se da je predsednik KK Partizan Nikola Peković kupio vilu pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića u beogradskoj Tolstojevoj 33, na Dedinju.
Miloševićeva udovica Mirjana Marković i ćerka Marija već 13 godina pokušavaju da prodaju tu vilu od oko 900 kvdarata. Početna cena je bila pet miliona evra, a mediji navode da je Peković kupio za nešto više od dva miliona evra. Izvori medija kažu da su Peković i Mira Marković pregovarali o ceni preko posrednika.

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju objašnjava da je sporno zemljište na kom je vila izgrađena.

- Vlasnice dela placa su ćerke Gece Kona, streljane tokom Drugog svetskog rata u Jabuci kod Pančeva. Imamo, međutim i Zakon o restituciji i Zakon o restituciji imovine žrtava holokausta koje nemaju naslednike. Tako neko može da kupi Miloševićevu kuću, ali ne i zemlju na kojoj je izgrađena - kaže Antić.

2024 © - Vesti online