Sreda 28.12.2016.
14:36
Tanjug, Vestionline

"Asad jak onoliko koliko to Kremlju odgovara"

Reuters
Biće kako Rusije kaže, smatraju na Zapadu: Bašar al Asad i Vladimir Putin

DW navodi da se ne nazire kraj krvavog rata u Siriji, da su sirijski i ruski borbeni avioni proteklih meseci "gotovo sravnili" sa zemljom kvartove pod kontrolom pobunjenika u istočnom Alepu, a da su leševi danima ležali na hladnom asfaltu zato što su groblja prepuna.

Kako piše "Dojče vele", sada se ponovo u čitavom gradu vijore sirijske zastave, ali ne zato što su diplomate nakon brojnih mirovnih pregovora u Ženevi 2016. godine uspele da pronađu političko rešenje za ratom zahvaćenu Siriju. Takođe ne ni zato što je Savet bezbednosti UN postigao dogovor o rezoluciji ili zato što se trajno poštovao dogovor o prekidu vatre.

Pobunjenici na kolenima

Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici Rusija i Iran primorali su svojim vazdušnim napadima i opsadnom strategijom različite pobunjeničke grupe na kolena. Pri tome su pobunjenici i sopstveno stanovništvo jednakom merom bili izloženi napadima i izgladnjavanju, navodi "Dojče vele".

- Rusija i Iran tu ne prave razlike - kaže stručnjak za Bliski istok i terorizam Fondacije za nauku i politiku u Berlinu Gido Štajnberg.

DW navodi i da je Alepo postao simbol za rat u Siriji koji traje skoro šest godina, a da je taj grad još od početka borbi bio podeljen između režimskih Asadovih trupa u zapadnom delu i pobunjeničkih grupa koje čine razni islamistički i teroristički borci u istočnom delu.

Na primeru Alepa vidi se i nemoć Zapada, pre svega Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji nisu konsekventno podržavali pobunjeničke grupe.

- Pobeda je veliki uspeh sirijskog režima i njihovih saveznika Rusije i Irana - kaže Ginter Majer iz Centra za istraživanje arapskog sveta u Majncu.

Rat nije završen

Rat svetskih i regionalnih sila preko marioneta time, međutim, nije okončan: rat u kome su pored Irana i Sirije u borbi protiv Islamske države umešane i Turska, Saudijska Arabija i koalicija koju predvode SAD.

- Ubuduće će ratno žarište biti premešteno prema Idlibu - smatra Majer.

Hiljade pobunjenika iz istočnog Alepa prebacilo se tamo, na severozapad zemlje, gde je jedno od poslednjih uporišta pobunjenika u Siriji. Režim će tu oblast vratiti u svoje ruke istom strategijom izgladnjavanja kao u Alepu, uveren je Majer.

- Osnovni problem sirijskog režima je nedostatak ljudstva - ocenjuje Gido Štajnberg i dodaje da se taj nedostatak trenutno nadoknađuje uz pomoć Rusije, Irana i drugih jedinica iz Iraka, Libana i Avganistana.

Dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Kaira Folker Švenk kaže da je sirijski režim u stanju da snažnim angažmanom održi svoje glavni oblasti, ali ne više od toga.

Reuters
Sirijska zastava u Alepu

Rusi spremni na sve

Prema rečima Štajnberga iz Fondacije za nauku i politiku, Rusi su spremni da idu daleko.

- Ove godine se pokazalo da su Rusi odlučni da održe Asada na vlasti. Tako će ostati i sledeće godine - kaže on.

Na to novinar Folker Švenk kaže da će i dalje biti područja na kojima izbijajju novi konflikti.

Primer su kurdske teritorije na severu i severoistoku Sirije, kao i oblasti pod kontrolom Islamske države.

Prema podacima britanskog trusta mozgova IHS, teritorija samoproglašenog kalifata se sa 90.800 kvadratnih kilometara iz 2015. godine, smanjila na 68.300 u jesen 2016. godine.

- Nekadašnje teritorijalno širenje Islamske države je već značajno suzbijeno. Napadima na sirijsku Raku, takozvani glavni grad ID, kao i Mosul u Iraku, glavno i najnaseljenije uporište ID, kraj kalifata je postao samo pitanje vremena - kaže Folker Švenk.

On dodaje da gubitak teritorije ni u kojem slučaju ne znači i kraj te terorističke organizacije. Švenk polazi od toga da ce se borci ID povući na sunitska područja i da će nastaviti borbu iz podzemlja.

Pored toga, oni su poslednjih meseci proširili front, "tako što su povećali broj napada u Evropi i formirali regionalne ogranke u Libiji i Egiptu", smatra Gido Štajnberg i dodaje da to vodi njihovom većem prisustvu u svetu.

Njihova snaga zavisi od toga koliko će Turska, SAD i Saudijska Arabija nastaviti da podržavaju razne pobunjeničke grupe, zaključuje "Dojče vele".

2024 © - Vesti online