Sreda 28.12.2016.
13:30
Tanjug

Izetbegović ponovo "udario" na Dodika

Srna
Sve je u BiH dobro, samo Dodik ne valja: Bakir Izetbegović

Nije, međutim, propustio priliku da kritikuje Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika zbog održanog referenduma o Danu RS.

Izetbegović je napredak BiH ocenio kroz predlog za aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, dobijanje Upitnika Evropske komisije i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP).

- Dvostruki standari u regionu još uvek postoje. Određeni političari na Balkanu smatraju da su njihovi narodi ravnopravni, ali da postoje i ravnopravniji. Bitno je napomenti da smo, osim dobrog evropskog puta, u ovoj godini povećali izvoz i smanjili nezaposlenost. Federacija BiH je zabeležila značajne rezultate na ekonomskom planu, a tome u prilog ide i povećan dolazak turista - naveo je Izetbegović na konerenciji za novinare.

Izetbegović je kritikovao vlast Republike Srpske zbog održanog referenduma o obeležavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske. On je rekao da je referendum odrzan uprkos odluci Ustavnog suda.

- Organizatori referenduma sada su predmet istrage Tužilaštva BiH, a predsednik RS-a Milorad Dodik je tokom cele godine na nacionalistički način pokušavao da iskrivi sliku BiH i veliča nacionalizam. Borba protiv korupcije je takođe jedan od ključnih problema s kojima se BiH susrela u ovoj godini, ali to moramo rešiti zbog pristupanja BiH EU - rekao je lider SDA.

Osvrnuo se i na okončanje procesa protiv Ratka Mladića, te dodao da se nada da će presuda koja je najavljena za novembar 2017. doneti satistakciju svim porodicama žrtava, preneli su bosanski mediji.

2024 © - Vesti online