Ponedeljak 21.06.2010.
14:00
Tanjug

Sanader osniva novu partiju?

Ivo Sanader

Sanader bi, prema pisanju lista, u novoj stranci okupio grupu poslovnih ljudi i političare s kojima je sarađivao u prošlosti.

Njegove poteze "Nacional“ objašnjava uverenjem da aktuelna premijerka Jadranka Kosor, pa ni njen mogući naslednik na tom mestu Zoran Milanović iz Socijaldemokratske partije, sa svojim koalicionim partnerima neće uspeti da reše nagomilane probleme, pa bi Sanader građanima mogao da ponudi alternativu - bilo kroz novu stranku, bilo kroz pokušaj vraćanja na čelo HDZ-a jer smatra da će Kosorova teško zadržati vlast u stranci ako izgubi na izborima.

List piše i da je motiv Sanaderovog povratka u politiku i borbe za vlast strah od krivičnog gonjenja. On se, navodno, okružio grupom mlađih "nepotrošenih" ljudi, a u stalnim kontaktima je i sa starim saradnicima iz HDZ-a kao što su šef sabora Luka Bebić, poslanik Marijo Zubović i bivša zvaničnica u vladi Bjanka Matković koji su mu jedini pružili podršku kad je 3. januara pokušao svoj povratak u politiku i na mesto šefa HDZ-a.

"Nacional“ piše da je Sanader proteklih nedelja boravio u inostranstvu jer je želeo da proveri stavove međunarodne zajednice o svom političkom povratku. Tada je kontaktirao s visokopozicioniranim zvaničnicima u nemačkoj i američkoj administraciji, kao i u organima EU.

Molbu za razgovor odbile su nekadašnja američkka državna sekretarka Medlin Olbrajt i nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak, a navodno su ga, uz retke izuzetke, iz Evropske narodne stranke odbili i drugi visoki zvaničnici Nemačke i EU, piše "Nacional“.

Sanader smatra da je Hrvatska paralisana ponašanjem Kosorove i državnog tužioca Mladena Bajića, pa svojim saradnicima govori da bi Kosorova odmah morala da podnese ostavku. 

2024 © - Vesti online