Sreda 28.12.2016.
00:30
Vestionline, zadovoljna.hr

Ove namirnice nikako ne podgrevajte

pixabay.com
Krompir i meso se nikako ne smeju podgrevati

Podgrevanje hrane uopšte nije preporučljivo, jer većina namirnica u sebi sadrže spojeve koji kod podgrevanja postanu štetni tačnije toksični, ističe nutricionistkinja Alma Bunić. Među onima koje spadaju u rizičan skup, jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo:

"Namirnice koje trpe podgrevanje su celovite žitarice, jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, sastav im ostaje relativno nepromijenjen"

1. Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod delovanjem mikroorganizama i zagrevanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj skupini i uvek ga konzumirajte u strogo svežem obliku.

2. Pečurke se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.

3. Krompir takođe spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagravanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udela otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje.

4. Meso zagrevanjem postaje našem telu nepoznato, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagravaju na visokim temperaturama menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična.

"Krompir takođe spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva."

5. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i  one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa živina, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečni proizvodi i jela napravljena s mlekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrevanje ne bi trebalo da bude opcija.

Namirnice koje trpe podgrevanje su celovite žitarice, one naime najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. Tu spadaju: pirinač, proso, amarant, ječam i zob.

2024 © - Vesti online