Utorak 27.12.2016.
18:01
B. Simonović - Vesti

Starcu draže selo od života

youtube.com/light2tube
Đorđije Tomović iz Berana ostavio poruku za sva vremena

Iako je bio već dobrano zagazio u desetu deceniju života, ovaj krepki starac koji je radni vek proveo i penziju zaradio u Engleskoj, stao je na čelo meštana koji su se pobunili protiv nauma vlasti da divlju deponiju otpada na Vasovim vodama, takoreći na njihovom kućnom pragu, legalizuju i pretvore u trajno odlagalište smeća - da im zagorčaju život i učine ga nepodnošljivim. Svet su obišle fotografije starine Đorđija Tomovića koji je sa svojim nezaobilaznim štapom, legao na put ispred policijskog vozila i kordona specijalaca i stavio im do znanja da mogu proći samo preko njega mrtvog.

Spomenik građanske zahvalnosti

Spomenik čika Đorđiju Tomoviću, bronzana statua u prirodnoj veličini sa njegovim prepoznatljivim uzdignutim štapom, delo akademskog vajara Luke Radojevića, podignut je dobrovoljnim prilozima zahvalnih građana Beransela. Mesecima je čamio u jednoj kolibi u selu i čekao dozvolu nadležnih, a kad je Beranselcima dozlogrdilo čekanje, organizovali su se i bronzani čika Đorđije je osvanuo na ćuviku iznad Berana.

Nisu ga uplašila privođenja, saslušanja, prekršajne kazne, čak ni osuda na zatvor:
- Ići ću u zatvor - poručio je - nijesam kriv, pa neka se čuje i ta bruka da su zatvorili jednog starca na božjoj pravdi - poručio je odlučno Tomović.

Nagrada

Podstaknuti građanskom hrabrošću i odlučnošću ovog plemenitog starca, Ekološki pokret Ozon je pokrenuo inicijativu da se ustanovi nagrada za ekološki aktivizam. Nagrada će nositi ime starine Đorđija Tomovića.

Vlast je očigledno shvatila svu ozbiljnost spora i odlučnost ovog čoveka i u proleće 2014. goodine konačno priznala poraz i odustala od gradnje odlagališta otpada na Vasovim vodama. Učinila je to uoči lokalnih izbora, ali time, očigledno, nije okajala greh i stekla naklonost birača, pa je vlast u Beranama došla u ruke opozicije.

2024 © - Vesti online